HP Mostar izdao novu markicu sa motivima etnološkog blaga

markica HT Mostar
markica HT Mostar
Dizajn izdanja potpisuje Vijeko Lučić, marka nominalne vrijednosti 1,10 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu. Prvi dan izdanja je 9. listopada 2016. godine.

Etnologija, kao znanost koja se bavi proučavanjem kulture pojedinih naroda, u svom istraživanju posebno se bavi oblicima poljoprivrednog gospodarstva. Kosa je kroz stoljeća bila najvažniji alat kojim se kosila trava i žitarice, a nastala je još u antičko doba. Sastoji se od kosišta koje je od drveta i čeličnog dijela - kose.

Kosidba je bila težak fizički posao koji su obavljali muškarci. Osim kose za kosidbu su morali imati vodir - duguljastu drvenu posudu s vodom koja bi se remenom pričvrstila oko struka, kameni brus za oštrenje, mazalicu, klepac (posebno izrađen čekić) i mali nakovanj koji su služili za klepanje, odnosno istančavanje ruba kose radi boljeg oštrenja. Srp je jedan od najstarijih i najjednostavnijih ručnih alata.

Primitivne oblike srpa od kamena, kostiju i rogova životinja čovjek je koristio još od neolita. Srp čine drvena drška i polukružna oštrica kojom se siječe i sakuplja trava ili žitarice. Žanje se tako da se jednom rukom zahvati rukovet žita, a drugom odsijeca. Ovaj posao radile su žene, dok su muškarci vezali ručice (snopove) koje bi, nakon što bi se iz njih istresla zrna, služile za pokrivanje kuća, navodi se u priopćenju.