HRS: Spomen na ubijene fratre u Mostaru

ubijeni, nestali, hrvati bih, HRS, ubijeni fratri

Mučenička smrt naših fratara, spremnost dati život radi vjere i ideala nam mora biti pouka i škola koja se ne smije nikada smetnuti s uma.

Vodeći se direktivama zapisanim u deklaraciji ZAVNOBiH-a koje su nalagale „nemilosrdno istrebljenje zlikovaca u cilju razbijanja zabluda zavedenih masa", pri ulasku u Mostar partizanske postrojbe su na današnji dan 1945. godine i u danima nakon, likvidirale veliki broj civila i hercegovačkih franjevaca.

Povjesničar i svjedok vremena fra Bazilije Pandžić je u svojim knjigama svjedočio o masovnim ubijanjima godine 1945. ne samo franjevaca, koji su za vrijeme fašističke okupacije u svojim odajama skrivali mostarske Židove i Pravoslavce, nego i brojnih vjernika iz Mostara i okolice. Ne samo to, fra Leon Petrović, zajedno sa biskupom don Petrom Čulom i generalnim ekonomom franjevačkog reda u Rimu fra Dominikom Mandićem bili su jedina tadašnja oporba ustaškoj vlasti, tražeći nebrojeno puta kod zaustavljanje zločina nad nekatolicima, o čemu postoje brojni pisani dokumenti i svjedočenja. Spomen na naše mučki ubijene fratre, kao i sve žrtve komunističkog režima, nikada neće nestati, bez obzira na svu propagandu ideoloških nasljednika i nostalgičara toga režima, koja ovih dana prelazi granice zdravog razuma.

Ostavština ubijenih Provincijala fra Leona Petrovića, fra Grge Vasilja, fra Bernarda Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Joze Bencuna, fra Rafe Prusine i fra Nenada Pehara nam mora biti životni uzor. Njihov model života najbolji je odgovor svakom totalitarizmu, sebeljublju i licemjerstvu, ponajviše onima koji pod krinkom suvremenog „antifašizma" veličaju počinjene zločine od strane partizanskih postrojbi, a danas identificiraju antifašizam sa bošnjačkom nacionalističkom ideologijom.

Ovo osobito vrijedi za nas mlađe generacije politički aktivnih ljudi, jer očigledno je da su oni „stariji" koji nas vode kao narod, oslijepljeni materijalizmom i osobnim interesima, zaboravili prave istinske životne vrijednosti.

G.O. Mostar
Hrvatska republikanska stranka