HRS: Pojašnjenje gradonačelniku Ljubi Bešliću

hrs

...Ljubo Bešlić u intervjuu za radio „Dobre vibracije".

Gradonačelnik je izjavio, pored ostalog, sljedeće:

„Već dok je bio Visoki predstavnik sa bonskim ovlastima, u više navrata sam tražio od njega da se ministarstva vrate u Mostar i da ministri tu sjede. Na žalost Visoki predstavnik to nikada nije ispoštovao jer gradonačelnik nema ovlasti. Svatko tko se imalo bavi politikom zna koje su ovlasti gradonačelnika te da se politički djeluje na one koji uistinu imaju ovlasti, a to su međunarodna zajednica, visoki predstavnik i razgovori unutar federalne vlade. Nisam odgovarao na njihov (HRS-ov op.a.) upit jer nema vremena da vi nekome objašnjavate, oduzima puno vremena, eto neka mi oni (opet HRS, op.a.) objasne kako jer i oni u trenutku upućivanja su znali da to ne može" - izjavio je gradonačelnik.
Budući da nas je g. Bešlić pozvao da mu pojasnimo, osjećamo i moralnu i domoljubnu odgovornost udovoljiti njegovom zahtjevu.

HRS nikada niti ijednim slovom nije tvrdio kako gradonačelnik ima ovlasti vratiti ministarstva u punom kapacitetu. Mi pozivamo gradonačelnika da iskoristi zakonske ovlasti uloge koju obnaša, te u skladu sa Člankom 53 Zakona o principima lokalne samouprave pokrene inicijativu prema višim razinama, odnosno Vladi Federacije. Citiramo Članak 53: Federalne, odnosno kantonalne vlasti dužne su razmotriti inicijative, prijedloge i sugestije jedinica lokalne samouprave i o svom stavu i poduzetim aktivnostima obavijestiti jedinice lokalne samouprave u roku od 30 dana od dana prijema inicijative, prijedloga ili sugestije.

Citiramo i Članak 16 Zakona o Federalnim ministarstvima i drugim tijelima Federalne uprave, koji glasi: Sjedište federalnih ministarstava i federalnih tijela uprave je u Sarajevu, osim Federalnog ministarstva trgovine, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije i Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta koji imaju sjedište u Mostaru.
Imajući u vidu kako Vlada Federacije već desetljećima krši Zakon, sugeriramo da gradonačelnik iskoristi odredbe iz Članka 53 i uputi inicijativu Vladi FBiH, kako bi se, u slučaju neaktivnosti ili daljnjih nepoštivanja Zakona, imalo temelja pokrenuti sudski spor protiv Vlade.
Inicijativu smo pokrenuli još početkom veljače ove godine iz prostog razloga što je ranijih godina svaka konkretnija inicijativa izostala pod objektivnim opravdanjem nesudjelovanja legitimnih hrvatskih predstavnika u federalnoj izvršnoj vlasti.

Sada kada imamo legitimne predstavnike u izvršnoj vlasti koji su ne samo članovi iste stranke kao i naš gradonačelnik, nego i članovi županijskog odbora HDZ-a BiH kojim predsjeda naš gradonačelnik, zar ne bi logično bilo da gradonačelnik iskoristi pogodan trenutak te pokrene konkretne korake na ovu temu? I sam gradonačelnik tvrdi kako se ovaj problem rješava „razgovorima u federalnoj vladi". Dobar dio te „federalne vlade" dolazi u prostorije Vaše stranke na sjednice tijela kojim predsjedate, gradonačelniče, razgovarajte!

Pitanje je zašto se već nisu poduzele aktivnosti po ovom pitanju. Ne želimo uopće ulaziti u to radi li se neznanju ili se radi o skrivenim interesnim i stranačkim talovima sa onima koji dobivaju ogromne iznose novca poreskih obveznika radi najma prostora, a koji bi sa realizacijom ove inicijative ostali bez sredstava koja bi umjesto u privatne džepove išli u kasu grada Mostara.

Dakle da sažeto pojasnimo gradonačelniku: Iskoristiti odredbe Članka 53 Zakona o principima lokalne samouprave, pokrenuti inicijativu kod članova svoje stranke koji sjede u Vladi FBiH, a i Parlamentu FBiH, da se ministarstva sa sjedištem u Mostaru, zajedno sa Zavodima i drugim upravnim tijelima pri tim ministarstvima, vrate u punom kapacitetu u Mostar, zbog kršenja Članka 16 Zakona o Federalnim ministarstvima. Gradonačelniče, nakon više od 10 godina vladanja, je li Vam sada imalo jasnije?

GO Mostar HRS