HRS: Otvoreno pismo na zamolbu gradonačelnika Bešlića da javnost šuti

HRS: Otvoreno pismo na zamolbu gradonačelnika Bešlića da javnost šuti

Gradonačelnik je održao konferenciju za tisak gdje je izrekao cijeli niz paušalnih i, za funkciju koju obnaša, neprimjerenih i neprofesionalnih izjava vezanih za dinamiku tijeka radova na izgradnji kolektora, citirajući u nekoliko navrata navode koje smo samo mi iznijeli u javnost. S toga osjećamo potrebu replicirati, sa citatima našega gradonačelnika:

„Nemamo dovoljno iskustva u ovakvim radovima. Dobro je što se stvorila ovakva atmosfera oko radova jer će se izvođači uozbiljiti."

Samo mali dio sredstava utrošenih u građevinske radove su bespovratna sredstva, sve ostalo su kreditna sredstva koja ćemo otplaćivati kroz 25 godina. Dakle, „neiskusna" gradska uprava troši milijunske iznose koji su naši, žitelja grada, ne gradske uprave, i to angažirajući, kako gradonačelnik priznaje „neozbiljne izvođače radova", budući da ih treba javnost uozbiljiti svojim reakcijama.
Imajući u vidu dotadašnje površno i aljkavo urađene radove po gradu koje su ovi izvođači koji su dobili posao, ispred HRS-a smo još 2014. poslali dopis gradskoj upravi tražeći od gradske uprave da kod izvođača inzistiraju na striktnome poštivanju zakona o graditeljstvu, zakona o okolišu i drugim standardima. Dopis je ignoriran. Kada su radovi krenuli, odmah se vidjelo kako izvođači eklatantno krše zakone, te smo poslali zahtjeve za inspekcijski nadzor, koji su također ignorirani. Poslali smo zahtjev županijskom ministarstvu okoliša i prostornog uređenja da reagira, gdje su nas vratili opet na gradsku razinu, gdje su nas ponovno, po treći put ignorirali.
Hoće li izvođač plaćati penale radi kršenja zakona? Hoće li plaćati penale radi kašnjenja? Hoće li plaćati penale radi traljavo odrađenog posla? Neće. Izjava s kojom gradonačelnik priznaje kako se izvođači moraju „uozbiljiti" govori kako gradska uprava svjesno dopušta nesavjesno i protuzakonito izvođenje radova.

„Za nadzor radova je zadužena američka tvrtka „Louis Berger" i tu su stroge procedure."

Najbliže sjedište spomenute tvrtke zadužene za nadzor je u Beogradu. Kontaktirali smo je mi, kao i novinari, svi smo dobili identičan odgovor: „Tvrtka Louis Berger nema nikakvih saznanja o radovima na kolektoru u Mostaru". Tko radi „strogi nadzor" ako ova tvrtka nema saznanja o radovima u Mostaru? Dalje, na web stranici te tvrtke stoji kako oni imaju potpisan ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede FBiH koji ističe 24. siječnja 2016. To je za desetak dana! Sve i da oni rade nadzor, tada im ističe ugovor. Tko će nakon 24. siječnja raditi nadzor radova?

„Za štete na vozilima su krivi građani koji voze prometnicama koje nisu tehnički pripremljene ni puštene u promet"

Ovdje moramo parafrazirati gradonačelnika kada je nas iz HRS-a učio politici: tko god je polagao testove za dobiti vozačku dozvolu zna kako svaki radovi na cestama moraju biti ograđeni branicima sa reflektirajućim staklima i tvarima, te treptajućim narančastim svjetlima. Budući da to u Mostaru nije bio slučaj, još 23.10.2015. smo na adresu Službe za inspekcijske poslove poslali zahtjev za inspekcijski nadzor prometnog inspektora, potkrijepivši fotografijama primjerice kako je ogromna rupa u Franjevačkoj ulici zaštićena najlonom! Zahtjev u potpunosti ignoriran. Nakon isteka zakonskog roka pisali smo ponovno inspekciji, koja nas je ponovno ignorirala, te smo ponovno misali resornom ministarstvu HNŽ. Pogađate, ponovno su nas vratili na razinu grada.

Na dan održavanja tiskovne konferencije 13.01. na jednoj od najprometnijih gradskih raskrsnica, onoj na križanju Franjevačke ulice i Bulevara, na kojoj su radovi bili „gotovi", ponovno su započeti. Ovaj put nisu zaštićeni najlonom nego: drvenim ljestvama ili, kako se u nas zovu, merdevinama!
Kad se kretalo sa radovima gradonačelnik je govorio kako će prometna policija cijelim tijekom radova osiguravati promet, kako je onda moguće da građani prometuju prometnicama koje nisu tehnički spremne i puštene u promet? Jednostavno pitanje: recimo da vozač koji se pridržava svih prometnih pravila i zakona naleti i želi izbjeći mačku koja obavlja poslove deratizacije grada (jer nitko drugi to ne radi) i završi na merdevinama, je li to njegova odgovornost?

„Volio bih da je netko spomenuo kako ispod Starog mosta nema više kanalizacijskog ispusta"

Ova izjava je šlag na tortu! Gradonačelnik se 2016. godine, u 21. stoljeću hvali kako ispod spomenika zaštićenog od UNESCO-a, gdje godišnje prodefilira na stotine tisuća turista (koji, usput, gradu ništa ne ostave osim otpada, buduću da grad nema nikakvu službenu osmišljenu turističku ponudu i/ili program rada) nema više upliva kanalizacijskog otpada direktno u Neretvu. Zar je ispust ikada trebao biti tu? Gradska uprava, inspekcijske službe su očigledno znali godinama za njega, eto 2016. ga više nema i sad gradonačelnik traži aplauz za posao koji godinama nije radio, ali eto sad jeste.

Treba li uopće ikakav komentar za kraj? Vjerojatno je tiskovnom konferencijom gradonačelnik želio poručiti sljedeće:
Dragi sugrađani, žitelji grada Mostara, mi licencirani Hrvati i licencirana vlast imamo licencu i za zaduživanje i trošenje vaših novaca kako mi smatramo da treba. Vas, priproste podanike to ne treba i ne smije zanimati, vaše je samo da godinama vraćate kredite koje smo mi uzeli i potrošili po svome nahođenju. Vaše je da šutite, trpite, plaćate i plačete ako vam se ne sviđa.

E neće ići, poštovana gradska upravo i gradonačelniče.
GO Mostar HRS
Silvio Bubalo