FOTO  HRS: Mostar - kronologija nemara: inspekcije i građani šute, nedužni gube živote

HRS, Mostar

Dana 25.06. na nepropisno označenom i neograđenom gradilištu život je izgubio žitelj Livna. Je li se mogla izbjeći i njegova smrt? Naravno da jeste, dovoljno je bilo da se propisno ogradilo i obilježilo mjesto gradilišta, osobito ako se zna da su se i ranije na istom mjestu događale nezgode. Dovoljno je bilo da su inspekcijske službe odgovorile na zahtjeve i odradile posao za koje su plaćene.

Zbog nepropisno označenih radova, na dnevnoj osnovi se događaju prometne nezgode s lakšom materijalnom štetom, dok su česte i one s većom. HRS je službenim putem podnio više zahtjeva za inspekcijski nadzor izvođenja građevinskih radova na kolektoru. Radilo se o prigovorima po pitanju vremena i kvalitete građenja, utvrđivanja osiguranja sigurnosti prometa, poštivanja sigurnosti u prometu, te poštivanja načela neugrožavanja života, materijalnih dobara i susjednih objekata. Iako ih zakon na to obvezuje, inspekcijske službe grada nikada se nisu očitovale niti po jednom zahtjevu. Kako bi bolje prezentirali nemar i nerad gradskih službi, posložit ćemo kronološki naše zahtjeve.

Dana 23.10.2015. HRS je predao prvi zahtjev za inspekcijski nadzor izvođenja građevinskih radova izgradnje kolektora, zbog uvjerenja kako izvođač radova na javnoj cesti nije osigurao mjesto na kome se radovi izvode, te je time ugrozio živote ljudi i djece, kršeći Zakon o sigurnosti na cestama zbog nepoduzimanja mjera uspostave sigurnog prometa. Prometnice koje graniče sa dijelovima prometnica i zaprekama gdje se izvode radovi nisu opremljene za uvjete umanjene vidljivosti, čime se također ugrožava živote osoba u prometu, kao i njihovim materijalnim dobrima. Građevinski materijal i otpad ostavljen na milost i nemilost vremenskim prilikama, neopremljeno i nepripremljeno gradilište neograđeno stabilnim ogradama dokaz je kršenja cijelog niza zakonskih Uredbi
Budući da u zakonskom roku nismo dobili nikakav odgovor od inspekcijskih službi, a što su bili dužni napraviti, dana 10.12.2015., smo u skladu sa čl. 243. Zakona o upravnom postupku podnijeli žalbu zbog šutnje uprave Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva HNŽ, kao i županijskom inspektoru. Budući da ni na taj zahtjev nije bilo odgovora, dana 05.01.2016. ponovili smo oba zahtjeva, na obje adrese.

Dana 14.01.2016. gradonačelnik Ljubo Bešlić održava tiskovnu konferenciju na kojoj, pored ostalog, izjavljuje sljedeće:
- Nemamo dovoljno iskustva u ovakvim radovima. Dobro je što se stvorila ovakva atmosfera oko radova jer će se izvođači uozbiljiti."
- „Za nadzor radova je zadužena američka tvrtka „Louis Berger" i tu su stroge procedure."
- „Za štete na vozilima su krivi građani koji voze prometnicama koje nisu tehnički pripremljene ni puštene u promet"
Na spomenute izjave, HRS je reagirao otvorenim pismom gradonačelniku 15.01.2016., gdje smo dokazali kako gradonačelnik ne samo iznosi paušalne zaključke, nego i govori neistine, poput one kako američka tvrtka radi nadzor građenja, što smo prostim telefonskim pozivom dokazali da je neistina. Dana 31.05.2016. HRS ponavlja prvotni zahtjev za insp. nadzor izvođenja građevinskih radova, te dodaje još jedan, onaj zbog plavljenja igrališta O.Š. Ilije Jakovljevića. Budući da nismo ni na to dobili bilo kakav odgovor, zahtjeve smo ažurirali novim podacima i ponovili u listopadu 2016., te u ožujku 2017.

Podsjećamo kako su inspekcijske službe zakonski obvezne u zakonski zadatom roku izići na teren i sačiniti zapisnik, ne samo na pismenu prijavu, nego i na usmenu prijavu telefonskim putem. Ulazimo u srpanj 2017. godine, još uvijek nismo dobili niti jedan odgovor. Inspekcije i građani šute, nedužni gube glave, ljudima se oštećuje imovina, pitanje dana je kada će netko još nastradati. Sudeći po obilaženju gradilišta, predizborna kampanja je već počela, pa bi bilo dobro da gradonačelnik obiđe i gradske službe.
Ako je netko mislio da ćemo se umoriti, vara se. Ponovno smo prošli najprometnijim prometnicama grada i fotografirali eklatantno kršenje zakona i netransparentno trošenje novca poreskih obveznika, pa ćemo uputiti ponovni zahtjev za inspekcijski nadzor građevinskih radova, te pokrenuti proces ispitivanja odgovornosti zbog smrti nesretnog Livnjaka.
G.O. Mostar HRS