FOTO  Hoće li Mostar ikada dobiti sportsku dvoranu?

...sportsku dvoranu', rekao je za Studio 88 arhitekt Hasan Ćemalović, bivši član revizijskog tima na glavnom projektu sportske dvorane u Mostaru.

U suradnji sa kolegama iz revizijskog tima Hidom Hasanbegovićem i Bracom Alkafićem, Ćemalović je prigodom prvog pregleda odmah uočio, kako je kazao, niz nedostataka u glavnom projektu nove sportske dvorane u Mostaru.

'Pitali smo na osnovi čega je rađen projekt sportske dvorane i dobili odgovor da je zasnovan na ideji jedne naše kolegice, za koju smo saznali da je spomenuti projekt uradila besplatno, odnosno poklonila ga gradu Mostaru', kazao je Ćemalović, te dodao da se u fazi pripreme projektnog zadatka i u fazi izbora idejnog projekta nije provela kvalitetna procedura, provjerio sadržaj projekta, niti se dobio odgovor na potrebe grada i dvorane.

Nakon svih uočenih nedostataka revizijski tim je konstatirao da budući KSC Mostar, osim naznake sportske dvorane u vidu jedne aule te jednog većeg prostora, nema nijedan drugi sadržaj, koji bi trebala imati sportska dvorana ovakvog tipa.

Zabrinjava, kako je kazao Ćemalović, priča o novom ugovoru između Europske razvojne banke i Energoinvesta.

'Nastavlja se na izradi dokumentacije, iako nitko ne zna koji su kriteriji, odnosno kakav je projektni zadatak nastavka radova na sportskoj dvorani. Jesu li su aceptirane primjedbe ili nisu? Radi li se ovoga puta nešto drukčije? Zašto se ugovara nastavak suradnje sa Energoinvestom kada je utvrđeno da u prethodnoj fazi izgradnje nisu zadovoljili profesionalne kriterije? Ovakvim pristupom pitam se hoće li Mostar dobiti dvoranu.'

Prognoziravši konačni ishod gradnje KSC Mostar, Ćemalović je izrazio nadu da će sve sve biti izgrađeno 2016. godine, ipak ostaje sumnja u sposobnost izvođača radova.

'Nije u pitanju ni novac ni vrijeme, nego profesionalnost i struka. Novca i vremena ima, ipak stručni odgovor na pitanje sportske dvorane nije kvalitetno dat.'

Studio 88