Hoće li Grad Mostar proglasiti elementarnu nepogodu suše?

Stožer civilne zaštite Grada Mostara, Ljubo Bešlić, Gradsko vijeće Mostar, Mostar, vrućina, vrućina, nastava, odgoda, škola, suša, Elementarna nepogoda, Mostar, tropske noći, vrućina, Mostar, Mostar, vrućina
Suša je zahvatila veliki dio hercegovačkog kraja, zemlja puca, usjevi su uništeni, voće se suši na granama, a poljoprivrednici su na mukama, jer su mjeseci njihovog truda i rada pali u vodu.
Danas o stanju na terenu

S obzirom na prognoze federalnih meteorologa da se kiša očekuje tek krajem mjeseca, pojedini mještani prigradskih naselja odlučili su uputiti inicijativu gradskim vlastima da zbog suše proglase elementarnu nepogodu.
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić za danas je sazvao sjednicu Stožera civilne zaštite Mostar. Od Slavice Aničić, voditeljice Odjela civilne zaštite u Mostaru, doznajemo kako će se na današnjoj sjednici raspravljati o stanju na terenu te da će se podnijeti izvješće gradonačelniku o protekloj ljetnoj sezoni.
- Služba za civilnu zaštitu dosad nije ni od jedne mjesne zajednice na području Grada zaprimila nikakav zahtjev o proglašenju elementarne nepogode. Na sjednici ćemo razgovarati o stanju na području Grada, razmotriti problematiku i donijeti potrebne mjere i odluke, kazala je Aničić. S obzirom da se ljeto kalendarski bliži kraju, iako se po temperaturama koje su u Mostaru i ovih dana iznad prosjeka ne bi reklo, Aničić je kazala kako će se na današnjoj sjednici gradonačelniku podnijeti izvješće o protupožarnoj sezoni, o eventualnim štetama i mjerama sanacije.

Bez većih požara

Kad je u pitanju sezona požara u Mostaru, ove godine situacija je, u odnosu na prethodne godine, bila nešto mirnija. Ovo ljeto Mostar nije imao većih požara, osim onog na brdu Hum, na samom početku ljeta kao i onog nedavno na području Bačevića u čijem je gašenju pored mostarskih vatrogasaca sudjelovao i helikopter Oružanih snaga BiH. Na sreću, sve je prošlo bez ugrožavanja ljudskih života i imovine.

Povećanje cijena voća i povrća

Zbog suše koja je pogodila Hercegovinu i uništila brojna poljoprivredna polja, očekuje se kako će i poljoprivrednici povećati cijena voća i povrća. Trgovci na mostarskim tržnicama tvrde da za to još nema potrebe, a ako do povećanja i dođe, ono će biti neznatno.

Piše: Ivana Previšić/dnevni list