FOTO  HGSS Mostar: Obuka spašavanja sa žičare Jahorina

Vježbu je organizirala stanica GSS-a Jahorina čiji su pripadnici specijalizirani za ovakvu vrstu pružanja pomoći. Pripadnici HGSS-a iz Mostara uspješno su kroz dva dana prošli sve faze obuke kako bi na kraju samostalno izveli vježbu evakuacije osoba - skijaša sa žičare.

Potreba za ovakvim osposobljavanjem pripadnika GSS-a naročito je potaknuta prije par godina kada se na Jahorini u zimskom periodu dogodio zastoj žičare sa velikim brojem skijaša i gdje su, samo zahvaljujući nadljudskim naporima i dobrom obučenošću pripadnika GSS-a spašeni ljudski životi, imajući u vidu da je u zimskim uvjetima i na ekstremno niskim temperaturama svaki minut do pružanja pomoći od životne važnosti.

Budući da u našem okruženju imamo skijališta poput Risovca i Kupresa gdje postoji sličan transport skijaša i koja su iz godine u godinu sve više posjećena, važnost ovakve osposobljenosti pripadnika HGSS-a je neupitna.

Vježba je protekla u prijateljskom i radnom ozračju kao nastavak dobre suradnje sa stanicom GSS-a sa Jahorine što predstavlja jedan pozitivan primjer dobre međuentitetske suradnje.

tekst i foto: HGSS Mostar