HGSS i FPMOZ organizirali trekking utrku Mostar - Goranci

Prvo izdanje, ovog natjecanja koje se održavalo u kategoriji parova muški, ženski/miješani, održava se na relaciji Mostar-Goranci. Start utrke je bio u Dubrovačkoj ulici, između KB centra i Antonio Commerce a cilj utrke je ispred konobe Goranci.

Kao što i samo ime kaže ovo je prva utrka ovakvog tipa na području Hercegovine. Trekking zapravo podrazumijeva savladavanje prirodnih terena vlastitim tijelom (trčanje, hodanje, planinarenje) kao i orijentacija u prirodi pomoću zadanih kontrolnih točaka koje je potrebno proći od starta do cilja.

''Cilj prvog izdanja utrke je animirati i upoznati što više ljudi sa ovom aktivnošću kao i samim predjelom Planinice uzvišenja od 865m koje se uzdiže rekli bi iz samog centra i sa kojeg se pruža predivan pogled na cijeli Mostar, i kao takvo je idealno za rekreativne aktivnosti u prirodi poput šetnje i planinarenja, koje je u današnje vrijeme tjelesne neaktivnosti neophodno za očuvanje i poboljšanje zdravstvenog statusa'', istakao je prije same utrke prof.dr.sc. Žarko Bilić nositelj katedre za Kineziološku rekreaciju na FPMOZ Sveučilišta u Mostaru.

Više od 40 ekipa prijavilo se na ovu trekking utrku u kojoj je trebalo preći oko 14 kilometara velike uzbrdice i teškog brdskog terena. Međutim pustolovni duh natjecatelja i ovaj put ih je vodio do cilja pred konobom Goranci gdje ih je čekalo osvježenje.

Pobjednici utrke su ekipa koju su činili Jasmin Pajević (Mostar) i Mate Ćurić (Tomislavgrad). Drugo i treće mjesto pripalo je širokobriješkim ekipama (2. Žarko Kraljević i Mario Soldo, 3. Toni Odak i Josip Drmać). Dok su u mješovitim kombinacijama prvo mjesto osvojili Ivan Matković i Zora Crnjac. Drugo mjesto pripalo je bratu i sestri (Ivona i Mateo Ćavar), treće su zauzeli širokobriješko-makarska kombinacijaTomislav Čolak i Ljiljana Gudelj.

Pobjednici iz muške konkurencije su stazu prešli za 1 sat i 22 minuta.

Rezultati prve treking utrke Mostar - Goranci

Kategorija muškarci
1. Jasmin Pajević, Mate Ćurić 1,22:45
2. Žare Kraljević, Mario Soldo 1,23:45
3. Josip Drmać, Toni Odak 1,28:39
4. Josip Kvesić, Miroslav Mihalj 1,30:33
5. Nikola Marijanović, Vedran Mičić 1,33:52

Kategorija muškarci/žene
1. Zora Crnjac, Ivan Matković 1,46:00
2. Ivona Ćavar, Mateo Ćavar 1,49:38
3. Tomislav Čolak, Ljiljana Gudelj 2,11:27
4. Dragana Popadić, Dragana Matić 2,13:25
5. Iva Butigan, Leona Šperac 2,31:37

Prof. Bilić je posebno zahvalio ljudima bez kojih realizacija ove utrke ne bi bila moguća a to su: Prima sport, Konoba Goranci, Miškić Bus, članovi HGSS Mostar i Široki Brijeg, prof.dr.sc. Zoran Primorac koji je kao dekan FPMOZ prepoznao i podržao ovaj prujekt.

abcportal.info