Hercegovina: Migranti nasilno ulaze u napuštene kuće

Hercegovina: Migranti nasilno ulaze u napuštene kuće

Dolaskom hladnijih dana zabilježen je veći broj provala u kuće na području Mostara i Čapljine. U kućama, u kojima uglavnom nitko ne stanuje, vlasnici pronalaze migrante koji su u iste ušli nezakonito.

Privedeni muškarci

Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, Mila Vlaisavljević iz Mostara prijavila je kako se u njezinoj kući u kojoj nitko ne živi, na adresi Braće Lakišića 23, nalazi skupina migranata.

Izlaskom na teren policijska patrola potvrdila je navode prijave te tom prilikom privela deset muškaraca. Riječ je o migrantima starosti od 24 do 35 godina koji su u Bosnu i Hercegovinu stigli iz Sirije, Alžira, Libije i Palestine.

Policija u svom izvješću navodi kako za dvojicu muškaraca nisu mogli utvrditi identitet ni godine starosti, budući da kod sebe nisu imali nikakve dokumente.

Dan ranije Zdravko Jakiša prijavio je da su tri migranta provalila u obiteljsku kuću njegova oca Slavka Jakiše te da spavaju u kući. Kako se navodi u informaciji Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, na mjesto događaja upućena je policijska patrola koja je migrante dovela u Policijsku postaju Čapljina.

Policija je utvrdila kako je jedan od migranata Rabi Korvi iz Alžira koji posjeduje zahtjev za azilom izdan u Sarajevu. Ostala dvojica privedenih migranata nisu imala nikakvu dokumentaciju te je policija na osnovi njihovih osobnih iskaza utvrdila kako su to osobe Abuali Smile (1999.) iz Pakistana i Tojoa Billa (1998.) iz Libije.

Policijska patrola navedene je migrante istoga dana prevezla u Ured za strance u Mostaru. Još ranije iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije upozorili su na stanje s migrantima i na činjenicu kako je policija u većini slučajeva nemoćna.

Kaznena djela

Naime, tijekom proteklih mjesec dana zabilježen je veći broj kaznenih djela koja su počinili migranti. Riječ je uglavnom o krađama po trgovačkim centrima te napadima na stanovništvo u cilju otuđenja određenih predmeta.

U svakom prijavljenom slučaju policija je reagirala te privela počinitelje. Međutim, tu se sve završava. Budući da županijski MUP-ovi nemaju nadležnost nad migrantima, predaju ih Uredu za strance koji ih potom pušta na slobodu, piše Večernji.ba.