Herceg, Obradović i Lesko o registriranju nekretnina

Herceg, Obradović i Lesko o registriranju nekretnina

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg susreo se u petak sa Željkom Obradovićem, ravnateljem Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Ivanom Leskom, ravnateljem Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ-a s kojima je razgovarao o projektima i aktivnostima sektora zemljišne administracije koje se realiziraju u toj županiji.

Tijekom razgovora posebno je istaknut projekt "Registriranje nekretnina" koji financira Svjetska banka.

Na području HNŽ projekt se implementira u pet jedinica lokalne samouprave - Mostar, Čapljina, Čitluk, Neum i Ravno, a glavna aktivnost je usuglašavanje katastarskih i zemljišno-knjižnih podataka. U sklopu projekta su, također, opremljeni i neki katastarski i zemljišno-knjižni uredi, priopćeno je internetskim stranicama Vlade HNŽ-a.

U razgovoru je istaknuto i kako su pokrenute aktivnosti oko nastavka procesa izlaganja na javni uvid podataka izmjere koje se, također, realiziraju u spomenutim jedinicama lokalne samouprave. Poglavito je naglašena bitnost stavljanja podataka nove izmjere u službenu uporabu.

Sudionici sastanka osvrnuli su se i na projekte adresnog registra, registra cijena nekretnina, te digitalnog arhiva ističući kako se oni realiziraju u suradnji federalne i županijske Uprave, općinskih katastara i osnovnih sudova.

Najavljeno je i održavanje Regionalne konferencije o katastru i Kongresa o katastru u rujnu i listopadu u Neumu na kojima se očekuje veliki broj domaćih i inozemnih stručnjaka.

Trojica sugovornika izrazila su zadovoljstvo rezultatima realiziranih projekata iz sektora zemljišne administracije u HNŽ-u koji su rezultat, kako profesionalnog pristupa tako i visokog stupnja suradnje svih razina vlasti, stoji u priopćenju.

Fena