Helezovi revizori neobavljena posla se vratili iz Mostara

...u prostorijama Ureda za obranu u Mostaru i to nakon spontanog prosvjeda branitelja HVO-a, ali i upozorenja djelatnika županijskog Ministarstva branitelja koji su ukazali na niz primjera kršenja zakonskih propisa u postupku revizije.
Naime, revizori iz Sarajeva imali su namjeru "pročešljati" dokumentaciju koja se odnosi na dvije uredbe o umirovljenju hrvatskih pripadnika bivše Vojske Federacije BiH iz 1997. i 2004. godine. Radi se o oko 120 predmeta, no, branitelji HVO-a, okupljeni u više udruga prosvjedovali su, upozorivši da Federalno ministarstvo za pitanje branitelja ponovno krši federalna zakonska rješenja, a pogotovo dio koji govori o ulozi tima za koordinaciju. Naime, predsjednik HVIDRA-e HNŽ-a Zoran Zovko potvrdio je za Dnevni list kako ministarstvo na čijem je čelu Zukan Helez ignorira taj tim, koji bi trebao donositi plan rada revizije.

Prekršeno niz članaka

Međutim, praksa je drukčija jer plan rada nije donesen, već Helezovi suradnici, tvrdi Zovko, po svom nahođenju šalju revizore na teren, kazavši da se time po automatizmu krše i pravilnici o radu revizorskih timova. Branitelji koji su se okupili nisu narušavali javni red i mir i upravo kada su revizori pod pratnjom policije započeli svoj rad, predstavnici županijskog Ministarstva branitelja su stigli na lice mjesta i u razgovoru s kolegama s federalne razine upitali postoji li odobren plan rada te zašto do sada nikada nije dostavljeno niti jedno izvješće županijskom ministru branitelja.
-Također je postavljeno pitanje postoji li suglasnost braniteljskih udruga, što je također zakonska obveza. Međutim, nakon što je utvrđeno da je prekršeno nekoliko članaka došlo je do lutanja, nakon čega nisu nastavili rad, kazao je Zovko, potvrdivši kako su se revizori vratili neobavljena posla, što ne znači da se idućih dana neće vratiti. Zbog toga Zovko poziva županijskog ministra da podnese prijavu jer federalni inspektori očito krše zakone, ali i zahtijeva suspenziju čitavog tima za koordinaciju, odnosno izlazak svih Hrvata iz timova za reviziju.

Raspuštanje tima

-O tome je govorio i Petar Barišić, savjetnik za pitanja branitelja predsjednika FBiH te mislim da će doći do realizacije, najavio je Zovko, koji rješenje cijelog problema revizije vidi u preustroju Federalnog ministarstva branitelja na način da ono ima obje nacionalne komponentne u svom sastavu, a ne kao do sada da u njemu sjede uglavnom predstavnici bošnjačkog naroda. Podsjetimo, Barišić će kao predsjednik koordinacijskog tima predložiti predsjedniku FBiH da shodno svojim ovlastima razriješi koordinacijski tim. Mislim da je ovo jedini način kako natjerati nadležne da se donese što hitnije novi zakon o reviziji, koji će sve loše strane važećeg zakona eliminirati, a u čijem će donošenju zakona na isti način biti zastupljeni i predstavnici HVO-a i Armije BiH.

Registar branitelja kao rješenje

Zovko je uvjeren kako iz prava trebaju izaći civili, odnosno oni koji nisu bili pripadnici vojnih postrojbi. Za takvo nešto je potrebno, smatra, napraviti cjelokupan registar branitelja u kojem će se znati tko je i u kojoj postrojbi bio. No, do sada se mnogo nije uradilo po ovom pitanju.