HDZ BiH Mostar: Nismo za ovakvu BiH u kojoj su Hrvati neravnopravni

"U povodu 1. ožujka koji u bosanskohercegovačkoj javnosti izaziva brojne kontroverze i podijeljena stajališta želimo ukazati na nekoliko važnih i nepobitnih povijesnih činjenica.

Podsjećamo 1. ožujka 1992. godine Hrvati BiH odazvali su se referendumu dajući svoju bezrezervnu potporu neovisnosti države skoro 90- postotnim izlaskom. Također podsjećamo i na ogromne žrtve koje je hrvatski narod tijekom Domovinskoga rata ugradio u temelje BiH. Nažalost, referendum iz 1. ožujka 1992. godine je iznevjeren u načelima.

Iz svega što se nakon toga događalo razvidno je kako sadašnja Bosna i Hercegovina nije ono za što su Hrvati dali svoj glas. Nije ni jednakopravna, ni pravedna, a svakim danom Hrvatima se još dodatno dokidaju ustavom zajamčena prava i slobode. Koristeći obilježavanje ovoga praznika u dnevno - političke svrhe bošnjački establišment uporno pokušava iskriviti povijesne činjenice.

Ovim putem svekolikoj javnosti jasno poručujemo da je hrvatski narod konstitutivni narod u BiH koji će se znati izboriti za jednakopravnost i one vrijednosti za koje je dao svoj glas 1. ožujka 1992.godine", zaključuje se u priopćenju.