HDZ 1990 Mostar: Poziv gradonačelniku Bešliću da pokrene postupak pred Ustavnim sudom

Ljubo Bešlić, Bajram, Ustavni sud BiH, Ljubo Bešlić, Ljerka Ostojić, rektorica, Ljubo Bešlić, Ljubo Bešlić, otkazi, Mostar, Ljubo Bešlić, Mostar, proračun, Ljubo Bešlić, Mostar, Ljubo Bešlić, Ljubo Bešlić, Mostar, Neredi u Mostaru, HDZ 1990, Mostar, Ljubo Bešlić, HDZ 1990, Ljubo Bešlić, Mostar, Mostarski proračun, proračun, Ljubo Bešlić, Grad Mostar, Ljubo Bešlić, načelnici, ovlaštenja, ukidanje, navijači, huligani, FK Velež, HŠK Zrinjski, Ljubo Bešlić, piralen, UNESCO, K. Perić
...Mostara objavljen je u Službenom listu FBiH dana 19.02.2014.god., čime je zvanično stupio na snagu.

Podsjećanja radi, u Domu Naroda FBiH, uz sudjelovanje zastupnika iz oba HDZ-a, je izglasovan ovaj Zakon kojim se uvodi institut „suglasnosti-supotpisa" načelnika za financije Grada Mostara, na donošenje Odluke o proglašenju i izvršenju proračuna, i to isključivo i izuzetno za grad Mostar. Ova odluka je protuustavna iz više razloga. Prije svega, suprotno Ustavu F BiH i članku 18. Zakona o principima lokalne samouprave F BiH, državnom službeniku su date ovlasti gradonačelnika, tj. dužnosnika izabranog na izborima. Drugim riječima, uveden je institut dogradonačelnika s pravom veta. To je protivno Članku 18. zakona o principima lokalne samouprave, kao i Odluci Ustavnog suda po pitanju ovlaštenja gradonačelnika Grada Mostara (Službeni list FBiH 78/13).

Budući da ova odluka ozbiljno krši Ustav F BiH i Zakon o principima lokalne samouprave, ovim putem pozivamo gradonačelnika Ljubu Bešlića da sukladno svojim ovlastima pred Ustavnim sudom F BiH, pokrene postupak zaštite prava na lokalnu samoupravu, kako bi se ovaj Zakon stavio van snage. Na taj način bi se spriječilo da se po tko zna koji put od grada Mostara radi presedan čiju će cijenu plaćati žitelji grada Mostara i spriječilo bi se institucionaliziranje grada Mostara kao taoca određenih političkih i interesnih elita, koji Grad Mostar smatraju svojim privatnim vlasništvom.

Također, po tko zna koji put pozivamo na razgovor o definiranju izbornih pravila za grad Mostar, kako bi se u Mostaru mogli održati izbori i kako bi grad napokon mogao normalno profunkcionirati. Na žalost, kao GO Mostar HDZ1990 iscrpili smo sve institucionalne resurse i mogućnosti da sa svoje strane pokrenemo ovaj proces, pa nam je jedino preostalo zvoniti putem medijskih priopćenja. Žiteljima grada je u interesu da se izbori održe što prije moguće. To očigledno nije u interesu gradskim političkim elitama koji rade sve kako do izbora ne bi došlo ni 2014. godine.

Umjesto da se rješava kriza, donošenjem ovakvih neustavnih zakona u Parlamentu F BiH, kriza se dodatno produbljuje. Odgovornost je i obveza gradonačelnika da pred Ustavnim sudom F BiH pokrene postupak zaštite prava na lokalnu samoupravu i na taj način onemogući dodatno kompliciranje stanja u gradu Mostaru.

GO Mostar HDZ1990