HDZ 1990: Mostar jedna izborna jedinica uz izravan izbor gradonačelnika; reforma Izbornog zakona prioritet

Predsjedništvo je još jednom potvrdilo odlučnost za provedbu ove presude kroz promjene Ustava BiH na način koji će osigurati izbor i predstavljanje nacionalnih manjina i onih kojih se nacionalno ne opredjeljuju, ali i legitimni izbor i predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i svih građana u Domu naroda i Predsjedništvu BiH, kao i u institucijama koje ova presuda tretira.

Predsjedništvo smatra da je amandmanima na Ustav potrebno povećati broj izaslanika konstitutivnih naroda u Domu naroda kao i osigurati zastupljenost nacionalnih manjina i onih koji se ne opredjeljuju nacionalno. Pri tome treba osigurati izbor u Dom naroda BiH predstavnika Srba iz Federacije BiH, a Hrvata i Bošnjaka iz Republike Srpske.

Kod izbora Predsjedništva BiH, HDZ 1990 smatra da Predsjedništvo i dalje treba imati tri člana Predsjedništva koji bi se birali na posredan način u Parlamentu BiH, a može prihvatiti i izravan izbor uz definiranje odgovarajućih izbornih jedinica.

Predsjedništvo smatra da je reforma Izbornog zakona od prioritetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Reformom se mora osigurati jednakost građana na izborima i mogućnost izbora legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda. HDZ 1990 smatra da izbornim zakonom nužno odrediti i rokove za formiranje vlasti kao i rokove za Predsjedništvo BiH u kojem treba imenovati mandatara i predložiti proračun.

Predsjedništvo HDZ 1990 je istaknulo nužnost poštivanja i provede odluke Ustavnoga suda BiH o izborima u gradu Mostaru. Mostar treba
biti jedna izborna jedinica, uz izravan izbor gradonačelnika.

Predsjedništvo je razmatralo dosadašnje aktivnosti vezane za unutarstranačke izbore kao i plan djelovanja u sljedećem razdoblju te donijelo odgovarajuće odluke u svezi s tim.