Hasandedić: Opstruira se razvoj istočnog dijela grada; Čabrilo: Nakon odluke OHR-a nije bilo potrebe da se ponovo glasa

...Sjeverni logor i Centar 2, koje su usvojene na 17. sjednici Gradskog vijeća Mostara 11. studenog, nisu usvojene potrebnom dvotrećinskom većinom glasova, već nadpolovičnom, na jučerašnjoj sjednici vijećnici nisu ponovo glasali o usvajanju regulacijskih planova.

Ponovno glasanje

Na to nisu pristali vijećnici stranaka sa hrvatskim predznakom, iako su to tražili Bošnjaci u Gradskom vijeću.

- Tražili smo da se unatoč odluci OHR-a ponovo glasa, ali to nisu željeli hrvatski vijećnici. Time su pokazali da njih ne zanima nikakav napredak, već samo opstruiraju svaki potez koji će unaprijediti istočni dio Mostara - kaže za "San" Suad Hasandedić, vijećnik u Gradskom vijeću ispred SDA. On ističe da uz ovakve stavove nikada nijedna odluka neće biti donesena.

- Teško je očekivati da će za bilo koju odluku glasati dvije trećine vijećnika kako traži OHR. Zbog toga svi projekti koji su trebali biti urađeni, sada su u opasnosti - rekao je Hasandedić, napominjući da treba proći šest mjeseci, kako bi se opet moglo u Gradskom vijeću raspravljati o regulacijskom planu.

- Zakon je takav da tek nakon šest mjeseci od današnjeg dana ponovo možemo razmatrati usvajanje regulacijskog plana. Tako samo gubimo vrijeme, a to su željeli oni koji su bili protiv usvajanje plana - zaključio je Hasandedić.

Gubljenje vremena

Mladen Čabrilo, vijećnik u Gradskom vijeću ispred HDZ-a tvrdi u izjavi za "San" da nema ništa sporno u tome što se nije ponovo glasalo o usvajanju regulacijskog plana.

- Nakon odluke OHR-a nije bilo potrebe da se ponovo glasa. Vjerujemo da bi bio isti broj glasova za i protiv usvajanja plana kao prošli put. Zato bi to bilo samo gubljenje vremena - rekao je Čabrilo.

Neđeljko Prljeta, vijećnik SDP-a BiH postavlja, međutim, pitanje odgovornosti mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića zbog cijele situacije.

- Regulacijski plan je jedini provedbeni plan na osnovu kojeg se radi program uređenja, a na osnovu program uređenja utvrđuje se naknada koji su investitori dužni platiti. Očigledno je da je zbog nepostojanja regulacijskih planova grad izgubio desetke milijuna maraka - upozorio je Prljeta.