Hasandedić o odluci Ustavnog suda: Ovo je svojatanje Mostara od strane hrvatskih političara

...2004. godine, podjeljena su mišljenja gradskih vijećnika koji bi trebali izglasati tražne promjene. Ustavni sud BiH, neustavnim je ocijenio odredbe prema kojima se isti broj vijećnika u Gradsko vijeće bira s područja šest bivših općina, iako imaju vrlo različit broj birača, kao i činjenicu da građani iz centralne upravne gradske zone, ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće, prenosi San.

Svojatanje Mostara

Suad Hasandedić, vijećnik u Gradskom vijeću ispred SDA tvrdi da će ovakva odluka dovesti do radikalizacije situacije u Mostaru.

- Kao Klub Bošnjaka još nismo zauzeli zvanični stav o ovom pitanju, ali je sigurno da ova odluka ide na štetu Bošnjaka i mi ćemo se svim silama boriti da zaštitimo interese bošnjačkog naroda - kaže Hasandedić, ističući da je ovo još jedan pokušaj hrvatskih političara da Mostar postane "hrvatski stolni grad".

- Ovo je svojatanje Mostara od strane hrvatskih političara, koji na ovaj način pokušavaju ostvariti ono što nisu mogli 1993 godine - rekao je Hasandedić za "San", dodavši da u ovom sazivu Gradsko vijeće nikada neće donijeti odluku o promjeni Statuta.

- Nema nikakve šanse da Gradsko vijeće donosi odluke koje su štetne za Bošnjake i zbog toga poručujem svima da nikakve promjene Statuta neće biti - zaključio je Hasandedić. S druge strane Živko Budimir, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara ispred HSP-a BiH, koji je i tražio mišljenje Ustavnog suda o ovom pitanju, smatra odluku "jedinim razumnim rješenjem".

- Ovim će se ostvariti pretpostavke o normalnom funkcionisanju grada Mostara - rekao je Budimir. On također kaže da neće biti lako izglasati promjene Statuta.

- Nisam preveliki optimista, ali nadam se da ćemo ipak uspjeti riješiti ovu situaciju i ispoštovati odluku Ustavnog suda. Ako to nismo u stanju, ne trebamo ni sjediti u Gradskom vijeću, jer se pravne obaveze moraju poštivati - rekao je Budimir.

Odnos snaga

Zoran Perić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar kaže da u ovakvom odnosu snaga, koji trenutno vlada u Mostaru, bilo kakve promjene teško je očekivati.

- SDA i HDZ drže se svojih stavova i ne žele pronaći nikakav kompromis. Bojim se da će tako biti i po pitanju promjene Statuta - kazao je Perić, koji ističe da su promjene Statuta potrebne.

- Trenutno građani središnjeg dijela Mostara takozvanog Distrikta, koji je najveća općina, nemaju ista prava kao druge općine u Mostaru. To je jedan od razloga zašto treba doći do promjene Statuta - zaključio je Perić za San.