GUWAA- ekološka akcija ispod Starog mosta

Nakon što su ronioci izvukli iz korita rijeke Neretve velike količine različitog krutog otpada, od stolova, stolica, do auto guma, predsjednik udruge GUWAA-a dr. Dragan Popovac izjavio je kako je GUWAA neprofitna, nevladina ekološka udruga kojoj je temeljni cilj čistiti more, rijeke i jezera od nerazgradivog otpada te upoznati građane s posljedicama onečišćenja rijeka i mora. 

-Naš cilj popraćen medijskim konceptom jest kroz konkretne podvodne ekološke akcije čišćenja očistiti vode i osvijestiti sve generacije o aktualnim ekološkim problemima kroz edukativne radionice te podići razinu njihovog ekološki odgovornog ponašanja i djelovanja na globalnoj razini, djelujući lokalno", kazao je dr.Popovac, te dodao kako je ideja za osnivanje ove udruge  potekla od poznatog hrvatskog ronioca Kristijana Cuvarića, jer ronilački klub „Neretva" niz godina sudjeluje u ronilačkim akcijama u regiji, ali i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, pa su u prijateljskim odnosima s drugim klubovima i rodila ovakva ideja.

Akciju GUWAA-e podržali su i predstavnici Grada Mostara, gradonačelnik Ljubo Bešlić i načelnik odjela društvenih djelatnosti Božo Ćorić, koji je također član udruge i aktivni ronilac.

Bešlić je kazao je kako je današnja akcija, osim što je doprinijela čistijem koritu rijeke Neretve, zapravo i jedna promocija zdravog življenja i zaštite okoliša za generacije koje dolaze.

-Uvjeren sam kako će ovakvih akcija biti još. Ovo je jedna pozitivna poruka građanima Mostara da se naučimo živjeti s prirodom i da tu prirodu štitimo", kazao je Bešlić.

 U današnjoj akciji povodnog čišćenja korita rijeke Neretve sudjelovalo je oko 20 ronilaca.