Grbešić: U mojoj viziji, ovo je tek početak razvoja Mostara

Mepas Mall
...u koji je Mepas grupa u vlasništvu Mirka Grbešića investirala oko 60 milijuna eura, što je najveća pojedinačna poslijeratna investicija u Hercegovini.

Na crti razdvajanja

Taj jedan od najbogatijih Hercegovaca, vlasnik Saponije i Kandita, splitskog Brodomerkura, bjelovarskog Koestlina i zadarske Maraske, napravio je iskorak proširujući svoje poslovanje. 
Mepas Mall je objekt na 100.000 četvornih metara koji će Mostaru donijeti tisuću novih radnih mjesta te uvelike poboljšati kvalitetu življenja u tom gradu, ali i pridonijeti snižavanju napetosti koje su posljedica ne samo nacionalnih podjela nego i socijalne krize. Na svečanosti otvaranja Mepas Malla, jedinstvenog trgovačko-poslovnog centra s hotelom u centru Mostara, bili su brojni hrvatski dužnosnici i gospodarstvenici koji nisu krili zadovoljstvo. 
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je da bi otvaranje novih 1000 radnih mjesta i za Zagreb imalo veliko značenje.

>>FOTO - Mostar: Svečano otvoren Mepas Mall, najveći trgovački centar u regiji

- Prije svega riječ je o velikom izazovu i iznimno velikom poslu. Gospodin Mirko Grbešić pokazao je da treba biti ustrajan i zapošljavati nove ljude. To je velika stvar i za Mostar, u kojemu se stvari konačno vraćaju u normalu - rekao je Bandić.

Na otvaranju Mepas Malla bili su i gradonačelnici Splita Željko Kerum, Osijeka Krešimir Bubalo, Metkovića Stipe Gabrić Jambo, Bjelovara Anton Korušec, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, vlasnik Agrokora Ivan Todorić.

Svjetski brendovi

Centar je otvorio bosanskohercegovački premijer Vjekoslav Bevanda ističući da u BiH nedostaje samo političkog dogovora te da poduzetnim ljudima ne trebaju nikakvi poticaji iz državnih fondova. 
Mepas Mall je po mnogočemu prvi takav centar u regiji i računa na kupce koji bi trebali dolaziti s prostora između Dubrovnika, Splita i Sarajeva. Svjetski poznata Zara prva ulazi u BiH preko Mostara, drugi McDonald'sov restoran u BiH u ovome je gradu. Hipermarket Konzum najveći je u BiH. Mnoge tvrtke u Hrvatskoj koje su zastupnici velikih svjetskih brendova imat će svoje trgovine u Mostaru. 
Nakon dvadeset godina ovaj grad, koji je žrtva ratnih rana i političkih podjela, prvi put dobiva kinodvorane. Cinestar će u Mepas Mallu otvoriti pet kinodvorana, što će obogatiti i kulturni sadržaj u gradu. Na vrhu sedmerokatnog centra bit će ekskluzivni hotel s pet zvjezdica.

U Kandit 15 milijuna eura

Što su poslovni planovi Mepasa za 2012?

Poslovanje u ovoj i prošloj godini je rekordno, napose Saponije i Mepasa. Početak ove godine je odličan, a poseban fokus bit će na Kanditu - investirat ćemo više od 15 milijuna eura u novu tvornicu.

Kako će se ulazak RH u EU odraziti na vaše poslovanje?

Neće jednako utjecati na sve grupe proizvoda. Doći će do povećanja carina za neku robu, što otežava tržišni položaj, No, otvaraju se nova tržišta i nove prigode pa na poslovanje neće bitnije utjecati.

Je li pomalo riskantno uložiti milijune u Mostar?

Ne, jer će Mostar postati regionalni centar i privlačiti potrošače iz cijele Hercegovine, dijela Bosne i Dalmacije. Svi oni mogu biti veliki potencijal za razvoj i ostalih djelatnosti.

hercegbosna.org