Gradsko vijeće Mostara donijelo Odluku o visini poreza za imovinu

Grad Mostar
Grad Mostar
Kako je istaknuto u obrazloženju, Odluka je donesena na osnovu Zakona o porezima Hercegovačko-neretvanske županije kojim je propisana obveza plaćanja poreza za imovinu za vlasnike objekata koji se koriste za odmor i rekreaciju, putnička motorna vozila (osim taksi vozila), motocikla i plovne objekte, te za vlasnike stola u kasinu, automata za igre na sreću i automata za zabavne igre.
 
Prema donesenoj odluci, visine poreza iznosit će i kao i u spomenutom zakonu, osim visine poreza za objekte koji se koriste za odmor i rekreaciju.  

Umjesto 1,5 KM po četvornom metru, koliko je predloženo Zakonom, visina poreza za te objekte iznosit će 3 KM po četvornom metru. Gradska uprava je prvobitno predložilo da taj iznos bude 2 KM po četvornom metru, no Gradsko vijeće je na prijedlog vijećnika Živka Budimira (HSP Đapić-dr. Jurišić) taj iznos povećalo na 3 KM po četvornom metru.
 
Gradsko vijeće Mostara na današnjoj je sjednici, između ostalog, odobrilo prodaju 9 putničkih vozila u vlasništvu Grada Mostara putem javne licitacije, kao i isplatu oko 134 tisuće KM za rekonstrukciju vodovodne mreže u ulici Nikola Šubić Zrinjski, a u sklopu Projekta preuređenja Španjolskog trga. 

Gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je u pojašnjenju da je vrlo važno da se obnovi vodovodna mreža u spomenutoj ulici s obzirom da će uskoro početi projekt obnove Španjolskog trga. Bešlić je najavio da bi Grad Mostar idućeg tjedna trebao potpisati ugovor sa španjolskim ministarstvom obrane o preuređenju Španjolskog trga te je izrazio nadu da će preuređenje biti gotovo do kraja šestog mjeseca ove godine.
 
Inače, današnja je sjednica započela jednosatnom raspravom o dnevnom redu te verbalnim sukobom vijećnika SDA Faruka Ćupine i zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Danijela Vidovića (nezavisni vijećnik), koji je u odsustvu predsjedavajućeg Murata Ćorića vodio sjednicu.
 
Na predloženi dnevni red najviše zamjerki imao je Ćupina, a na njegov istup reagirao je Vidović koji je kazao da Ćupina na sastancima Kolegija Gradskog vijeća Mostara, na kojima se priprema dnevni red, priča jedno, a na samim sjednicama Gradskog vijeća sasvim drugo.
 
Ćupina je optužio Vidović da "ne govori istinu", a nakon nekoliko međusobno razmijenjenih prozivki Ćupina je nazvao Vidovića "malim primitivcem". Vidović je na to kazao da bi ga zbog tih riječi mogao tužiti, ali neće.
 
Vijećnik Ćupina razmijenio je nekoliko žestokih replika i s načelnicom Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara Marinom Deronjić, koju je optužio, kao i voditelje drugih gradskih odjela, da ne izlazi u susret zahtjevima vijećnika te da ne poštuje odredbe Zakona o pristupu informacijama.
 
Deronjić je odbacila te navode, te je pozvala Ćupinu da uz prethodnu najavu dođe u Odjel za urbanizam i građenje, gdje će na uvid dobiti sve tražene dokumente.
 
Žučljiv istup načelnice Deronjić, koja je na čelu spomenutog odjela od početka ove godine, Ćupina je obrazložio time što je, kako je rekao, dirnuo u osinje gnijezdo.

(Fena)