Gradsko vijeće Mostara: Bez konkretnih zaključaka o statusu medija na Hrvatskom jeziku

Šest mjeseci nakon što je Klub hrvatskih vijećnika u Gradskom vijeću zatražio raspravo o ovom pitanju, javni mediji na hrvatskom jeziku danas su došli na dnevni red, no rasprava se svela na međusobne optužbe tko je kriv za teško stanje na HRT-u Mostar i kome je više stalo do medija na hrvatskom jeziku.

U svom istupu Živko Budimir iz HSP-a BiH kazao je da nakon što Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) više od tri godine nije usvojila odluku o preuzimanju 45 posto osnivačkih prava i obveze nad HRT-om Mostar, postoje samo dva moguća rješenja: da Grad Mostar ponovno na sebe preuzme tih 45 posto ili da se tih 45 posto vlasničkog udjela ustupi Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ), koja je ranije iskazala spremnost, da zajedno s ranije preuzetih 55 posto vlasničkih prava, preuzme stopostotno vlasništvo i obveze nad spomenutom medijskom kućom.

S druge strane, vijećnici HDZ-a BiH iskazali su mišljenje da Vlada ZHŽ-a, s obzirom na financijske probleme s kojima se susreće, ne može sama financirati HRT Mostar, te da se ništa ne može poduzeti dok se Skupština HNŽ-a pismeno ne očituje o ovom pitanju.

Vijećnici HDZ-a BiH ustvrdili su kako se čitava priča o statusu HRT-a Mostar zlorabi u predizborne svrhe, dok je Budimir optužio vijećnike i rukovodstvo Gradskog vijeća da opstruiraju pokušaje da se pronađe rješenje problema.

Suad Hasandedić iz SDA kratko je iznio mišljenje svoje stranke, kazavši kako se nisu stekli uvjeti za rješenje ovoga pitanja, te stoga vijećnici SDA nisu ni sudjelovali u raspravi.

Ova točka dnevnog reda tako je zatvorena bez konkretnih zaključaka, a o HRT-u Mostar i Radiju Herceg-Bosne na Gradskom vijeću Mostara ponovno bi se moglo raspravljati nakon što predsjednik Skupština HNŽ-a dostavi očitovanje o tome hoće li i kada Skupština usvojiti odluku o preuzimanju vlasničkih prava nad HRT-om Mostar, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić.

Podsjećamo, HRT Mostar nalazi se u svojevrsnom pravnom vakuumu od 2007. godine, kada je Gradsko vijeće Mostara, sukladno odluci visokog predstavnika, vlasnička prava i obveze ustupilo trima hercegovačkim županijama, no taj prijenos vlasništva nikada do kraja nije realiziran zbog protivljenja bošnjačkih stranaka u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije.

Zbog toga je HRT Mostar zapao u financijske probleme koji su kulminirali 2009., a nastavljaju se i ove godine. Zbog neisplaćenih plaća i doprinosa djelatnici HRT-a Mostar u svibnju su stupili u opći štrajk.

Slična situacija je i na Radiju Herceg-Bosne.

(Fena)