Gradska uprava udruzi ANTIFA:Fašizam kao i komunizam su zla sa različitim ideološkim predznacima

Poštovani,

Primili smo Vaše otvoreno pismo u kojem reagirate na ispisivanje grafita na spomenicima na nekoliko lokacija u gradu, spomen parku kod Doma zdravlja, Liska parku, na spomeniku Hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, lomljenje dvanaest postaja Križnog puta na Humu, a što smo u više navrata energično osudili te zatražili od policije pronalazak počinitelja, njihovo procesuiranje i kažnjavanje.

Međutim, ono što upada u oči je Vaša jednostrana reakcija, javna osuda i presuda, bez da su krivci pronađeni i da im se dokazalo ono što im stavljate na teret. Iako nitko nije još procesuiran Vi unaprijed izričete presudu i znate da su to „ekstremno desničarske i neonacističke grupe u Mostaru". I mi se, kao i Vi, pitamo tko su ti koji naručuju, pomažu i usmjeravaju ovakve ispade koje Mostar iznova vraćaju na prve stranice medija. Tko od toga ima interesa i za čiji to račun radi. Također se pitamo tko od toga ima interesa i kome odgovaraju međunacionalni incidenti. Dok se to ne dozna i ne dokaže krivnja nitko nema pravo donositi presudu, a Vi upravo činite to.

U svom otvorenom pismu pitate se i zašto još uvijek postoje imena ulica iz vremena Drugog svjetskog rata, a vezana su za ustaški režim. I mi se to javno već duže vrijeme pitamo, jer gradonačelnik Ljubo Bešlić je u dva navrata na Gradskom vijeću tražio da se ona promjene. Nažalost izostala je podrška onih vijećnika i stranaka koji se deklarativno zaklinju na antifašizam, ali prilikom glasovanja nisu dali svoju potporu izmjeni ulica s fašističkim nazivima, ikako su svi na sjednici hvalili ponuđeni prijedlog.

Tu se možda može tražiti i odgovor na pitanje koje i Vi i mi postavljamo, kome odgovaraju incidenti u Mostaru i guranje Mostara u međunacionalne podjele i prve stranice medija. Također, zašto se i ne upitati jednom zaslužuju li i neki drugi ljudi ulice sa svojim imenima u Mostaru i čime su to oni zadužili ovaj grad da imaju svoju ulicu, osim možda ideološke podobnosti.

Mostaru ne treba ni jedan ekstremizam, ni lijevi ni desni. Ništa mu dobro nije donio niti će donijeti. Fašizma je zlo u svojoj srži, ali boljševizam i komunizam su također zlo, samo s različitim ideološkim predznakom, u svojoj izvedbi. Ni najveći plašt antifašizma ne može sakriti zločine nad tisućama nevino pobijenih bez suđenja. „Nitko nema moralno pravo nazivati se antifašistom, tko nije istodobno i antikomunist" - kazala je Hana Arendt, spisateljica mučena u nacističkim logorima.

Od vas očekujemo da se uključite u osudi i prevenciji svih ekstremizama kako bi ovaj grad disao normalno, izišao iz prošlosti i izgradio bolju budućnost.

Gradska uprava Mostara