Gradska uprava Mostara i OESS rade na izradi komunikacijske strategije

Mostar, strategija

Kako je u izjavi za novinare kazao načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara Predrag Šupljeglav, ovaj projekt, koji Gradska uprava Mostara provodi u suradnji s Misijom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH, trebao bi zaživjeti tijekom sljedeće godine, a njegovom realizacijom doći će do poboljšanja kako interne komunikacije, unutar same gradske administracije, tako i eksterne komunikacije, prema javnosti.
Glede komunikacija Gradske uprave prema javnosti i medijima, po Šupljeglavovim riječima, zaključeno je kako ona nije sistematizirana te da postoji veliki prostor da se ta komunikacija unaprijedi.

- Ono čime je gradska administracija generalno nezadovoljna je stav medija prema radu te administracije. Mediji pišu puno više o negativnim, nego o pozitivnim stvarima - kazao je Šupljeglav.

Dodao je kako je, po njegovom mišljenju, obilježavanje desetogodišnjice obnove Starog mosta u medijima prošlo gotovo nezapaženo, dok neke druge stvari, poput razmještaja državnih službenika i namještenika unutar gradske administracije, nezasluženo dobivaju puno prostora u medijima.

- Postoje stvari koje se tiču unutarnje organizacije unutar općinske ili gradske administracije koje nisu toliko bitne za medijsku promociju. Nikada nije objavljen članak da je u nekoj drugoj općini raspisan interni natječaj za neko radno mjesto, a u Mostaru se to prati kao da je to pitanje života ili smrti - smatra Šupljeglav.
Glasnogovornica OESS-a Meri Musa naglasila je kako je transparentnost rada lokalnih zajednica od ključne važnosti za sudjelovanje građana u javnom životu grada.
- Pristup informacijama jedna je od osnovnih preduvjeta aktivnijeg uključivanja građana u život lokalne zajednice i nadamo se kako će se poslovi rada na izradi Strategije nastaviti planiranom dinamikom. Provedba Strategija rezultirat će većom transparentnošću rada gradskih službi i uključivanjem građana u rasprave od javnog interesa - dodala je Musa.

O značaju komunikacije i o potrebi da se kroz formiranje Ureda ili Službe za odnose s javnošću poboljša interna i eksterna komunikacija Gradske uprave, govorio je mr. Marijan Primorac, sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Na novinarsko pitanje o nedavnoj odluci gradonačelnika Ljube Bešlića da načelnicima gradskih odjela oduzme ovlasti za potpisivanja rješenja koja se donose u upravnim sporovima, a o čemu javnost nije bila obaviještena službenim kanalima komunikacije, Šupljeglav je odgovorio kako u tome nema ništa sporno.
- Zakonom o organizaciji organa uprave rukovoditelj, odnosno gradonačelnik ima pravo dodjeljivati ovlasti određenim službenicima, isto ih tako ima pravo povući. On je u ovom trenutku odlučio da je svrsishodnije da on potpisuje sve akte koji se odnose na upravne sporove, a koji su njegovi razlozi ja stvarno ne znam - kazao je Šupljeglav.