Gradska poduzeća nastavljaju nizati gubitke

Mjere prevladavanja gubitaka i lošeg poslovanja u gradskim poduzećima Gradsko vijeće usvojilo još prije nekoliko mjeseci, no, kako doznajemo, nadležni gradski odjel, točnije Odjel za gospodarstvo, još ništa po tom pitanju nije uradio.

Kupnja vremena

Gradski vijećnik Ibrahim Rahimić navodi kako, prema njegovim informacijama, još ništa nije urađeno, skupštine poduzeća još nisu sazvane niti su novi članovi nadzornih odbora imenovani, tako da je stanje, navodi on, i dalje teško.
- Po običaju još ništa nije urađeno, što više, da je nešto urađeno, bilo bi ravno čudu.
Po mom mišljenju, samo donošenje mjera prevladavanja bilo je suvišno i čista kupnja vremena od nadležnih. Grad je još jednom potvrdio praksu lošeg gospodara kad su u pitanju gradska poduzeća i općenito gradska imovina. Primjerice, jedna od mjera je bila i da se ubuduće u gradski poduzećima radi sve po zakonu?! Nastavila se stara praska, i dalje se gomilaju gubici, a Grad to mirno i nijemo promatra, kazao je Rahimić dodavši kako teško stanje nije samo u gradskim poduzećima, nego u čitavom gradu. 

Sukladno mjerama koje je Gradsko vijeće usvojilo kad su u pitanju gradska poduzeća, trebale su biti održane izvanredne skupštine svih javnih poduzeća, no do istih još nije došlo, a rok za njihovo održavanje davno je istekao.
Pored održavanja skupština poduzeća na dnevnom redu trebala su se obvezno razmatrati financijska izvješća o poslovanju za 2010., uskladiti sve akte s aktualnom zakonskom regulativom, usvojiti plan programa mjera i sanacija gubitaka zajedno s dinamičkim planom provedbe, imenovati nove nadzorne odbore, usvojiti odluke o pokriću gubitaka, no do istoga još uvijek nije došlo. 

Zašto navedene aktivnosti još uvijek nisu poduzete, nije poznato. Iako smo u više navrata pokušali doći do informacije od načelnika Odjela za gospodarstvo Omera Pajića, kao i šefice Službe za gospodarstvo Ivane Marić koja i vodi aktivnosti vezane uz gradska poduzeća, za istu smo ostali uskraćeni.

Novi natječaj


Mjerama je predviđeno i da se raspišu javni natječaji za novi menadžment koji će, na osnovi vijećničkih mjera, pokušati sanirati gubitke u javnim poduzećima i pokušati "dignuti na noge gradske gubitaše".

Inače, mjerama sanacije usvojeno je više od 20 mjera kojim se traži da javna poduzeća racionaliziraju troškove, podignu razinu transparentnosti u radu, da sva poduzeća koja posluju s gubitkom idu na minimum plaća.

Također, u mjerama se traži da se prijem radnika u javnim poduzećima vrši zakonskim putem, da se izvrši revizija poduzeća prema zakonu, kao i da se izvrši analiza struktura zaposlenih u gradskim poduzećima.

Javna poduzeća kojima upravlja Grad Mostar:


1.Međunarodna zračna luka Mostar d.o.o. Mostar
2.UBORAK d.d. Mostar
3.KOMUNALNO d.o.o. Mostar
4.MO-SPORT d.o.o. Mostar
5.KOMOS d.o.o. Mostar
6.VODOVOD d.o.o. Mostar
7.DEPONIJA d.o.o. Mostar
8.TRŽNICE-PIJACE d.o.o. Mostar
9.MOSTAR BUS d.o.o. Mostar
10. HOTEL ERO

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list