FOTO  Građani traže jednak odnos prema svima, MUP HNŽ-a ne stiže kazniti sve vozače

Parkirano vozilo pored Irish pub-a

Svakodnevno smo svjedoci parkiranja automobila na mjestima gdje za isto nije predviđeno, na nogostupima, pješačkim prijelazima, zelenim površinama.
Rijetki su oni koje policija uspije sankcionirati, a i oni koje kazna stigne ljuti su na policiju, navodeći kako zakon ne provode nad svima jednako.

Diletantsko ponašanje


Jedan sugrađanin, koji je želio ostati anoniman, javio se u našu redakciju kako bi se požalio na drskost i neprofesionalnost dežurnog dispečera Policijske postaje Centar.
-Prije nekoliko dana parkirao sam se u Ul. Stjepana Radića. Znam da tu nije dopušteno, ali  kratko sam se zadržao i, uostalom, svi tu parkiraju, mada mi to nije opravdanje. Policijska patrola napisala mi je kaznu za nepropisno parkiranje i istu sam odlučio platiti. Sljedeći dan, kad sam ponovno vidio automobile parkirane na tom mjestu, pozvao sam broj policije na 122 i, kao savjesni građanin, iste prijavio. Međutim, našio sam na nevjerojatnu drskost policijskog službenika, kazao je ogorčeni sugrađanin. Naveo je kako mu je dežurni dispečer kazao kako policija nije tu da bi reagirala svaki put kad netko od građana zovne, kako oni imaju i drugog posla te da nisu oni tu kako bi im netko govorio što će i kako će raditi te kome će i kada naplaćivati kazne. 

- On se meni počeo pravdati kako nemaju dovoljan broj policajaca i ophodnji, a to, za mene, nije objašnjenje ni opravdanje. Naljutilo me je to što mi je kazao kako njima neće nitko određivati gdje će oni i kada provoditi zakon. Takvo diletantsko ponašanje nisam očekivao, kazao je. Ogorčen je što zakon prema svima nije jednak te što je  zakon o nepropisnom parkiranju vrijedio taj jedan dan, a ostalim danima u godini kad policajci ne patroliraju, zakon ne vrijedi i svi se mogu parkirati gdje hoće i kako hoće. - Sljedećih pola godine zasigurno nitko neće tu intervenirati, a ne možete zakon demonstrirati jedan dan, a ostatak godine ništa. Imaju neki raspored i ja sam taj nesretnik koji se tu taj dan našao ispuniti neku normu, istaknuo je.

Policajac ne smije biti drzak

Načelnik odjela Krim policije i glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Srećko Bošnjak je kazao kako je, nažalost, istina da policija ne uspijeva sankcionirati svakog vozača koji u gradu nepropisno parkira svoj automobil. 

- Isto tako nije u redu od policije da prema svima ne postupa jednako, ali s druge strane, takvih prekršitelja je previše i mada bismo mi htjeli, zbog drugih poslova koje obavljamo, jednostavno ih ne stignemo sve kazniti. Istina je da policija reagira sporadično i zbog toga nam nije drago. Koliko stignemo, toliko i uradimo. Ali isto tako, brojni vozači svakodnevno parkiraju tamo gdje ne bi smjeli i kad ih stignu sankcije, sav gnjev usmjere prema policiji. Oni su ti koji prouzrokuju probleme i onemogućuju normalno prometovanje i Ulicom Stjepana Radića i na drugim mjestima u gradu te zbog njih nastaju prometna zakrčenja, kazao je Bošnjak. Osudio je drsko ponašanje policajaca koji je zaprimio pritužbu građanina, navodeći kako se policajac ne bi smio tako ponašati.  

- Ako je nezadovoljan radom policije, imamo Odjel za profesionalni standard kojem može podnijeti pritužbu na rad policajaca, postoji instrumentarij i za to, policajac ne smije biti drzak ni u kom slučaju, kazao je Bošnjak.

Piše: Ivana Preveišić / Dnevni list,  foto: hercegovina.info