Građani Mostara ponovo pripremaju okupljanje na Uborku

uborak, jp uborak, deponija

“Ovim putem Vas pozivamo na mirno građansko okupljanje i sastanak u četvrtak, 18.07, u 17:00 sati ispred deponije na lokalitetu Uborak.

Naime, nakon niza internih i javnih upozorenja i apela da se poštuju zakonski akti, pravni propisi, potpisani zaključci i nalozi federalne inspekcije, došlo je do ponovnog kršenja istih.

Proceduralna je obaveza, ali i nalog federalnog inspektora, da svi kamioni s otpadom idu kroz halu za sortiranje, odnosno da otpad ide kroz sortirnicu. Nakon početnog poštivanja tog dogovora i naloga, dnevni kapacitet je bio 30-40 kamiona, dok je ranije dovoženo i do 200 kamiona otpada, iz čega se može izvući jasan zaključak kako su kamioni direktno otpad istresali na deponiju, bez sortiranja, čemu u prilog ide i informacija o navodnom kvaru sortirnice, što je još jedan pokazatelj da je vrlo malo ili nimalo korištena.

Nadalje, naši aktivisti su zaustavili kamione s medicinskim otpadom koji je krenuo na lokalitet deponije, a također ste svi bili svjedoci da je jedanput medicinski otpad odložen na divlju deponiju, na sada već svima poznatoj lokaciji.

Također, medicinski i bolnički otpad već više od mjesec dana se nalazi ispred dvije najveće zdravstvene ustanove u HNŽ – Kliničkog centra na Bijelom brijegu i Bolnice u Južnom logoru.
Ukoliko ranije ta vrsta otpada nije odlagana na deponiju, postavlja se logično pitanje zašto se taj otpad već mjesec dana ne odvozi na predviđene lokacije, u skladu sa Zakonom i prozitivno-pravnim propisima?

Sutra, kao i u narednim danima nastavljamo sa objavljivanjem jasnih dokaza i činjenica.

Shodno svemu gore navedenom, ljubazno Vas molimo da se odazovete na ovo okupljanje i da se zajedno dogovorimo koji su to naredni koraci u zajedničkoj borbi za normalan i dostojanstven život i zdravlje naše i vaše djece, jer je to naša građanska i moralna obaveza, piše u fb objavi Građanske inicijative ‘Jer nas se tiče’.