FOTO  Građani Mostara ponovno prosvjedovali ispred deponije Uborak

uborak, prosvjed, uborak

Stotinjak građana sjevernog dijela Mostara okupljenih oko inicijative "Jer nas se tiče" prosvjedovalo je u četvrtak poslijepodne ispred regionalnog odlagališta otpada Uborak, kako bi ponovo skrenuli pažnju i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem tog odlagališta s trenutne lokacije.

Građani traže strogo poštivanje procedura pri odlaganju otpada, kao i da ovom odlagalištu ne bude produžena okolišna dozvola.

- Tražimo da deponija ne dobije produženje okolišne dozvole u devetom mjesecu. Imamo spore reakcije na naše zahtjeve, želimo to ubrzati i pokazati da smo još uvijek svi na okupu i da stojimo iza onog što smo tražili - kazao je jedan od organizatora protesta Omer Hujdur.

Ustvrdio je kako je uz staru deponiju formirana i nova deponija koja je već napunjena otpadom i koja nije smjela ni biti formirana bez građevinske dozvole.

- To nikako nije legalno i imamo svako uporište po tom pitanju - ocijenio je Hujdur.

Govoreći o problemima oko sortiranja otpada, kazao je kako se proteklih dana pokušavalo s ilegalnim odlaganjem otpada mimo sortirnice te da ni taj dio dogovora s gradonačelnikom Mostara nije ispoštovan.

- Pošto su vidjeli da sortirnica ne može primiti otpad grada, pokušali su ilegalno da deponiju otpad mimo sortirnice iako je naređenje kantonalnog inspektora da sav otpad mora proći kroz sortirnicu. I to smo potpisali s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem ali je on poništio taj dogovor - ustvrdio je Hujdur.

Dodao je kako je ovo okupljanje upozorenje i da se nada kako ovaj put neće doći do blokade deponije.

- Nadam se da nas ovaj put neće natjerati da ponovo blokiramo deponiju jer tad idemo do kraja - poručio je Hujdur.

Po riječima predstavnika Inicijative Nijaza Hodžića, otpad se više neće moći deponirati na dosadašnji način.

- Ovo se neće i ne može nastaviti na način kako se do sada radilo i apeliramo na ministricu okoliša i turizma da ne izda nikakvu dozvolu za ovu deponiju - poručio je Hodžić.

Inače, problemi s deponiranjem otpada na "Uborku" vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kojemu je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Mještani okolnih naselja 10. lipnja blokirali su odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina deponirano na "Uborku" te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema. Mještani su 20. lipnja postigli dogovor s gradonačelnikom Mostara i deponija je odblokirana.

Prema potpisanom sporazumu, dogovoreno je i formiranje posebnog stručnog tima koji će raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije.

Fena