Grad Mostar dobio još jedan u nizu Europskih Projekata - odobren projekt iz trilateralnog programa IPA INTERREG BIH-HRV-CG

Stjepan Grad, Mostar
...i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Grad Solin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije „More i Krš", Grad Mostar-Gradska uprava, Turistička zajednica Hercegovačko-Neretvanske Županije i Turistička organizacija Podgorice predstavili su projekt „RiTour", za kojega je 31.05.2017., u Splitu potpisan je ugovor u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga na programu Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020.
Konkurencija u programu je bila iznimna, što govore podaci da je na ovom trilateralnom pozivu prekogranične saradnje predano ukupno 165 projekata, a ukupno je odobren 21 projekat za finansiranje.

Naziv odobrenog projekta:

RITOUR - „Valorizacija kulturnog i prirodnog bogatstva kroz prekograničnu saradnju urbanih turističkih destinacija na jadranskom bazenu kraških rijeka"

Partneri:
1. RERA - Javna ustanova za razvoj Splitsko-dalmatinske županije (vodeći partner)
2. Grad Solin
3. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko- dalmatinske županije
4. Turistička zajednica HNK/Ž
5. Grad Mostar
6. Turistička organizacija Podgorice

Vrijednost projekta:

Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 840.700,03 EUR, od čega je 714.594,99 EUR bespovratnih sredstava EU, a 126.105,04 EUR vlastita sredstva partnera na projektu.

Vrijednost projekta za Grad Mostar iznosi 99.403,68 EUR, od čega je 84.493,12 EUR bespovratnih sredstava EU, a 14.910,56 EUR iznosi sufinansiranje Grada Mostara.


Aktivnosti projekta:

Projektom RiTour želi se omogućiti razvoj turističkih destinacija na rijekama Buna, Jadro i Morača u tri zemlje učesnice projekta, kroz usklađivanje strateških dokumenata o održivim načelima, izgradnjom kapaciteta ponuđača turističke ponude, stvaranjem prekograničnih turističkih proizvoda, poboljšanjem i valorizacijom zaštićenih kulturnih i prirodnih dobara; te konačno pravilnim marketingom s krajnjom svrhom povećanja turističkog toka u regiji i poboljšanju socioekonomskog okruženja. Projekt će trajati 30 mjeseci.

Aktivnosti Grada Mostara:

a) valorizacija kule Stjepan grad u Blagaju kroz infrastrukturne radove uređenja prilaznog puta - čišćenje staze, postavljanje ograde, osvjetljenje staze i izgradnja vidikovca
b) izrada i postavljanje interaktvnog turističkog info-panela
c) opremanje ureda za ribarsko udruženje u Visitor Centru Buna i nabavka opreme za ribarsko udruženje
d) izrada Strategije razvoja turizma Grada Mostara
e) izrada Studije o potencijalu i turističkoj valorizaciji kule Stjepan grad u Blagaju
f) izrada regionalnog turističkog itinerara Podgorica-Mostar-Split
g) trening za turističke radnike i izrada nastavnog kurikuluma za turističke radnike u oblasti kulturnog turizma