VIDEO  Grabovica 18 g. poslije: Danas bi Mladenka, najmlađa žrtva, imala 22 g.

Tragedija u Grabovici dogodila se u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine kada su pripadnici Armije BiH ubili 33 hrvatskih civila među kojima je najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala 4 godine, a najstarija Marko Marić 87 godina.

Tijekom svete mise, don Ivica Boras je kazao kako "danas slavimo svetu misu za duše naših pokojnika, mučki pobijenih na ovome mjestu".

"Ovi su naši pokojni ovdje živjeli. Mogli su otići, ali su živjeli ovdje vjerujući u dobro, jer tako razmišlja pošten čovjek. Vjerovali su u dobro, a doživjeli su zlo", kazao je don Ivica dodavši kako je to teško razumjeti, posebice obiteljima prihvatiti, ali kada "srcem i dušom i vjernički razmišljamo onda nalazimo i u tome smisao jer duše su pravednika u ruci Božjoj".

 

Nakon misnog slavlja ispred Spomen obilježja civilnim žrtvama položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" Josip Drežnjak u svom govoru je zahvalio svima koji su došli na današnju obljetnicu.

"Pozdravljam vas u ovom tužnom trenutku koji traje već punih 18 godina i trajat će dok bude bilo koga nas iz Grabovice, a sve poradi istine i pravde i prava svakog čovjeka na život. Uspomena na naše drage, časne i nevine ljude iz Grabovice nikada neće umrijeti, živjet će u nama i s nama dok je naših korijena i vijeka. To je naš križ, istina i život i zbog toga se svake godine na ovaj tužni dan sastajemo na ovom mjestu i tako će biti i u buduće.

Sastajemo se da bismo se pomolili za njih i njihovu žrtvu, da budemo potpora njihovim obiteljima i da nebo i zemlja čuju naš glas i vapaj o tomu kako smo žedni pravde i kako smo uvjereni u to da ćemo je kad tad dosegnuti", kazao je Drežnjak, istaknuvši kako "genocid i svirepo ubojstvo i zločinstvo nad zločinstvima u Grabovici zahtijeva osudu i kaznu".

"Ova zemlja natopljena krvlju naših mučenika Hrvatica i Hrvata vapi za pravičnom kaznom za počinitelje i upravo je to, uz dostojno obilježavanje spomena na naše pobijene, zadaća i nas iz Grabovice, ali još više i mnogih među vama koji ste danas ovdje.

Molimo vas učinimo sve, ne samo da se ovo zlodjelo ne zaboravi nego i to da se ubojice i nalogodavci primjereno kazne. To treba biti naša zajednička obveza", kazao je Drežnjak.

Na obilježavanju 18. godišnjice stradanja Hrvata u Grabovici, uz brojne političke dužnosnike, sudjelovali su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, crkveni predstavnici te obitelji stradalih.

(Fena)