Govor dekanice prof. dr. sc. Monike Tomić na svečanoj promociji diplomata

promocija farmacueti
Govor prenosimo u cijelosti:

Cijenjeni diplomanti, roditelji, uvaženi gosti,

Sve vas skupa srdačno pozdravljam, s pregršt emocija koje je, u ovoj količini, svih ovih dana nakon prvih pet godina, zaista teško kontrolirati. Jer, moram priznati, bilo je teže, nego što sam skupa s par kolega entuzijasta mogla i zamisliti. Kao i svaka borba u teškim okolnostima i ova je iznjedrila one istinske prijatelje i nažalost one koji to nisu. Potonji nisu vrijedni spomena, no ovi prvi su pokazali što je kolegijalnost, požrtvovnost bez izgleda za financijsku naknadu za nju.
S druge strane donacije su bile naš važan izvor financiranja, infuzija koja je doslovno bila na kapaljku. Izgledi da u takvim okolnostima dobijemo kvalitetu kojom smo toliko stremili bili su minorni. No, profesor Geber i susretljivost njegovih zagrebačkih kolega s Farmaceutskog fakulteta, pokazali su, u pravom smislu riječi, što znači svehrvatsko jedinstvo i zajedništvo s obje strane granice. Nedopustivo je izostaviti profesionalnu i kolegijalnu pomoć dekanice i prodekana sarajevskog farmaceutskog fakulteta i njihovih najbližih suradnika. Zajedničkim snagama, utrli smo put kvalitetnom programu studiranja, s kvalitetnim kolegijima, nastavnim kadrom, planom i programom studiranja s kojim, s punom odgovornošću tvrdim, ne uzmičemo, ne samo pred bosanskohercegovačkim, već i farmaceutskim fakultetima iz okruženja. S kurikulumom, usklađenim s europskim standardima, naši svršeni studenti mogu raditi u biokemijskim laboratorijima, agencijama, domovima zdravlja u institutima, što nam već u startu stvara komparativnu prednost u odnosu na naše kolege u BiH, ali i šire. Prednost smo dodatno pojačali, uz uobičajene i programom planirane relativno kratke prakse u ljekarnama, uvođenjem šestomječne prakse, u ljetnom semestru posljednje godine studiranja, što će im u radnu knjižicu biti upisano kao pripravnički staž. Koliko je to važno mladim ljudima pri njihovim prvim životnim usmjerenjima, govori činjenica da su neki od naših studenata, tijekom te prakse već dobili ponudu za posao. Neki će se od njih šesnaest zaposliti, neki nastaviti daljnje školovanje. Kako god bilo oni su za nas posebni, jer su upravo oni bili naš motiv i razlog da izdržimo, da učinimo sve da njihov odabir da upišu prvu godinu novooformljenog Farmaceutskog fakulteta u Mostaru, bude životna odluka u koju nikada neće posumnjati. I oni u svojoj mladalačkoj nevinosti rasli su s nama i prihvaćali sve okolnosti pa čak i neugode stalnog šetanja od jednog do drugog fakulteta, pa i činjenice da su na ovom fakultetu svi radili sve. Mirjana, Anela, Josipa i Franjo, administrativni su dio Fakulteta koji nikada nisu rekli da nešto nije u opisu njihovog posla. Bez zadrške i oni su pristali biti dio obitelji koja je odlučila, unatoč nezavidnoj financijskoj situaciji, doći s ovim mladim ljudima do cilja. No, sve to ne bismo mogli da iza ove djece nisu stajali prekrasni roditelji i odgoj koji je na ponos ne samo njima već evo i čitavoj društvenoj zajednici.
Dragi naši diplomanti zbog vaše ozbiljnosti, odgovornosti i ustrajnosti danas smo svi ponosni. Vi ste utrli put nekim novima naraštajima, za koje želimo vjerovati da će imati puno bolje uvjete. I vama i svima koji dolaze svakako želimo puno poslovnog i privatnog uspjeha.
Dragi roditelji hvala i vama, imate razloga biti ponosni.
Drage kolege, koji ste bili naša potpora od samog početka, također trebate biti ponosni, jer i vi ste neizaostavna karika koja je ove mlade ljude izvela na njihov životni put.
Dragi suradnici, vi ste pokazali kako se radi srčano, timski i kako se, unatoč svim nesretnim okolnostima koje su nas pratile proteklih pet godina, dolazi do zacrtanog cilja.
Svima skupa mogu poželjeti da što prije dobijemo vlastiti krov nad glavom, da omogućimo i našim studentima, ali i kadrovima što kvalitetniji razvoj i da zajednički realiziramo planirane projekte koji će biti na dobrobit, našeg Fakulteta, Sveučilišta, ali i cijele društvene zajednice.
Vama, dragi magistri farmacije, želim kazati da današnji dan započinjete jednu drugačiju suradnju s ovim Fakultetom, od danas dio ste Alumni kluba kroz koji ćemo zajedničkim snagama raditi na promoviranju njegovih vrijednosti, ali i stalnom razvoju. Alumni će biti jamac da je veza koju smo ostvarili s vama neraskidiva i da je upravo ona zalog sretnije budućnosti.
Hvala i živjeli!