Godinama izrađuje jaslice koje zauzmu cijelo dvorište

ivan golemac
Realizaciju svoje božićne bajke Golemac počne u vrijeme adventa, odnosno četiri tjedna prije Božića, ali kako nam govori, pravi posao započne deset dana prije Božića, piše Dnevni avaz.

Mahovina i kamen

- Svake godine radim drugačije jaslice. Lani je sve bilo u znaku pustinje, a ove godine je cijela priča u zelenoj boji. Kućice sam radio od starih drvenih gajbi, ogradice od vinove loze, a koristio sam mnoštvo zelenila, poput biljke ježike, od koje su se nekada radili vijenci, kao i mnoštvo mahovine i kamenje raznih oblika - govori nam Golemac.

Koristeći lijepo, sunčano vrijeme, inspiraciju za svoje jaslice traži u prirodi i, uz pomoć običnog kućnog alata, svoje ideje u hodu pretvara u djelo. U cijelu priču uključi se i njegova obitelj.

- Imam dvojicu odraslih sinova, jedan je oženjen, kćerka je udata, ali i sada iznose svoje zamisli. A dok su bili tinejdžeri, upravo su oni zaželjeli da pravimo velike jaslice u dvorištu. Nekada je to bilo skromno, radili smo minijaturne jaslice, koje smo postavljali ispod okićene jelke, a već 15 godina zauzmu nam cijelo dvorište - govori Golemac, kojem u završnoj fazi pomoć pružaju susjedova djeca.

Priprema kolača

Iako se čini da su svake godine napravljene nove jaslice, u osnovi, baza je ista, a sve ostalo je nadogradnja. Mijenjaju se oblici, boje, materijali.

Uz jaslice, kiti se i jelka u kući, a Ivan suprugu i nevjestu voli zadirkivati koliko su vrsta kolača napravile. Stalno mu govore da su to samo dvije vrste, a on zna da će ih biti najmanje sedam.

Skromni pokloni

Golemčevi će, tradicionalno, prisustvovati polnoćki, nakon čega će uslijediti otvaranje poklona, koje su jedni drugima kupili.

- Ne mora to biti ništa veliko, samo znak pažnje, i to je jedan lijep detalj božićne radosti. Veselimo se obiteljskom ručku, uz pečenu janjetinu, a uz pjesmu, dočekat ćemo i susjede - poručuje Golemac.