Glavni tajnik UNWTO u Mostaru: turizam je budućnost BIH

Na poziv ministra Hercega u zgradi Vlade Federacije u Mostaru upriličen je zajednički radni sastanak na kojem su se s glavnim tajnikom UNWTO-a susreli i predstavnici turističkih zajednica, uduga i privatnog sektora. Zajedničko je stajalište da je pitanje razvoja turizma i stvaranja pretpostavki za razvoj  respektabilne i konkurentne turističke industrije od velike važnosti  za Federaciju BiH te da kao takvo traži koordiniran pristup koji se temelji na kolektivnoj viziji i snažnom partnerstvu. Izražavajući zadovoljstvo sastankom, glavni tajnik UNWTO-a ponovio je da u BiH mora biti osigurana jedna vrsta izbalansiranosti između razvoja turističkih proizvoda, turističke ponude i promocije jer je, kako je rekao, "turizam budućnost ove zemlje". - Svjetska turističke organizacija posebnu pažnju poklanja razvoju održivog sektora turizma s jačim naglaskom na zemlje u razvoju kao što je Bosna i Hercegovina. Globalna turistička scena brzo se kreće ka razvoju novih, zanimljivih odredišta za turiste. Imajući u vidu izvanrednu prirodnu ljepotu zemlje i jedinstvenost njezinog kulturnog nasljeđa, Bosna i Hercegovina je upravo jedna od najkvalificiranijih i najatraktivnijih destinacija koja mora zauzeti svoje pravo mjesto u budućnosti turizma, kazao je glavni tajnik Rifai na sastanku s ministrom Hercegom i s predstavnicima turističkog sektora Federacije BiH.

Zahvaljujući UNWTO-u i glavnom tajniku Rifaiu na velikoj podršci, o kojoj svjedoči ne ova posjeta u jeku ovogodišnje turističke sezone nego i siječanjski susret u Madridu, ministar Herceg posebno je naglasio značaj suradnje s UNWTO-om osobito oko prilagodbe novim tržišnim svjetskim turističkim, ali i tehnološko-obrazovnim trendovima. - Turistički sektor Federacije BiH opredijelio se za razvoj kvalitativnog turizma na temeljima održivog razvoja, što u prvi plan stavlja potrebu očuvanja očiglednih prirodnih ljepota i ekoloških vrijednosti odnosno stvaranje takvih turističkih proizvoda koji će biti u suglasju s prirodom, istaknuo je ministar Herceg naglašavajući kako je kroz Strategiju razvoja turizma Federacije BiH jasno definirano što želimo prodati i kome, ali i koliko trebamo uložiti da bi zadovoljili sve zahtjevnije turiste. - Svjesni smo da se turističko tržište mijenja i da je došlo novo doba razvoja turizma. Osim harmoniziranja zakonodavnog okvira sa standardima EU bitan je i marketing tj. kako stvoriti pravi strateški pristup razvoju turizma kroz ulaganje u ljudske resurse, obuku i edukaciju, naglasio je ministar Herceg u ime turističkog sektora Federacije BiH.

U nastavku posjete Mostaru o novim tehnološko-obrazovnim trendovima i planovima UNWTO-a na umrežavanju znanja u okviru kapaciteta zemalja članica,  glavni tajnik Rifai i ministar Herceg razgovarali su na sastanku s prof. dr. sc. Vladom Majstorovićem, rektorom Sveučilišta u Mostaru i prof. dr. sc. Zoranom Primorcem, dekanom Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti na kojem se školuje prva generacija studenata turizma i zaštite okoliša. Nakon sastanka u Rektoratu Sveučilišta u Mostaru, glavni tajnik UNWTO-a sa suradnicima i u pratnji domaćina ministra Hercega, veleposlanice Željane Zovko i gradonačelnika Ljube Bešlića, posjetio je Stari most i staru gradsku jezgru Mostara koji su upisani na UNESCO-u listu zaštićene kulturne baštine.

Impresioniran onim što je u tri  dana vidio Taleb Rifai,  glavni tajnik Svjetske turističke organizacije,  kazao je da je nije očekivao toliku razinu dostignuća ističući da je pravo vrijeme za promociju, jer "ljudi širom svijeta moraju saznati za turističke proizvode koje nudi BiH". - Posjeta glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije s jedne je strane potvrda naših velikih turističkih mogućnosti, a s druge strane doprinos daljnjoj promociji BiH kao turističke destinacije. Turistička struka diljem svijeta s pozornošću prati aktivnosti glavnog tajnika, i sasvim je sigurno da će nakon ove posjete percepcija Bosne i Hercegovine kao poželjne turističke destinacije znatno porasti.

Naši razvojni ciljevi ostaju isti,  ne samo produljenje sezone i razvoj posebnih oblika turizma i turističke ponude, već i traženje razvojnih pomaka koji će biti rezultat suradnje sa Svjetskom turističkom organizacijom koja je potvrđena tijekom prve službene posjete glavnog tajnika Bosni i Hercegovini, zaključio je ministar Herceg.