FOTO  Gimnazija u Mostaru reže troškove grijanja

Nakon potpisivanja glavna savjetnica Komadina izjavila je kako je projekt započeti 15. srpnja, a bit će završen 1. rujna ove godine. Naglasila je važnost ovog projekta za „rezanje" troškova grijanja, jer veliki su izdaci za nabavku lož ulja, a gubitak energije je 25 posto. Kao važnu pretpostavku za realizaciju ovog projekta, naglasila je ona, Grad Mostar je uložio 225 000 KM za zamjenu prozora na zgradi Gimnazije Mostar.

            Zamjenik direktora USAID-ovog projekta Kamenica je kazao kako će ovim projektom USAID 3E i UNDP obnoviti sustav grijanja, instalirati sustave za mjerenje potrošnje lož ulja, vanjske i unutarnje temperature, a također će uvesti i praksu gospodarenja energijom uz pomoć softvera za Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE).

Voditeljica UNDP-ova ureda Katlak, istaknula je kako je energetski učinkovita obnova mostarske Gimnazije jedan od 10 pilot projekata energetske efikasnosti koji će USAID 3E provesti diljem BiH, te da UNDP vodi brojne druge projekte u Hercegovini, bilo samostalno ili u suradnji s lokalnom zajednicom, kao što je ovaj projekt.

            Ravnatelj Gimnazije Mostara Bakir Krpo zahvalio je Gradskoj upravi Mostara te predstavnicima USAID-a i UNDP-a što su za ovaj pilot projekt odabrali Gimnaziju Mostar, drugu najstariju gimnaziju u BiH, u kojoj se već 118 godina obrazuje i educira. Naglasio je kako će ovaj projekt puno značiti za uštede u Gimnaziji u kojoj u ovom trenutku radi i pohađa nastavku oko tisuću nastavnika i učenika.