Gašenje? Raspisan natječaj za prodaju prostorija HGK u Mostaru

HGK u Mostaru, zulfo robović, zatvaranje

Podsjećanja radi, bivši, sada pritvoreni, čelnik Komore Nadan Vidošević već ranije je donio odluku o gašenju predstavništva u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i na Kosovu i da ta odluka stupa na snagu do kraja 2013. godine. S obzirom kako se krajem studenoga raspisao natječaj, koji je otvoren osam dana, postaje sve jasnije kako se gašenje predstavništva HGK u Mostaru i Sarajevu želi provesti po hitnom postupku.

Poruka Hrvatima u BiH

Ipak, kako nam je rekao Zulfo Robović, voditelj ureda HGK u Mostaru, sve će biti mnogo jasnije u idućih desetak dana.
- Sve je to sada na državnoj razini u Hrvatskoj, koji će donijeti odluku jesu li potreba predstavništva HGK u BiH i regiji. Ako hrvatska država, na čelu s predsjednikom i Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom gospodarstva i novom upravnom Komore ne žele imati predstavništva u regiji, mi tu ne možemo ništa, kazao je Robović.
Prema njegovim riječima, u tom scenariju bit će jasno kako Hrvatska nema gospodarske interese po tom smislu u BiH. Kada je u pitanju raspisivanje natječaja za prodaju prostorija u Mostaru, Robović navodi kako se on može i poništiti ako se donese odluka kako se predstavništva neće zatvarati.
- Ako bi došlo do zatvaranja predstavništva HGK, nakon odluke o zatvaranju i gašenju dopisništva HRT-a u BiH, to bi bila poruka o tome kakav je odnos prema Hrvatima u BiH, odnosno svode li se oni na folklorno društvo, poručio je Robović.

Potpora

Uz to, ističe kako je to i "rukavica" političkom čelništvu Hrvata u BiH, da vide što je to zajednički interes bh. Hrvata i Hrvatske. Također, on je ponovio da ostaje pri stavu kako predstavništva HGK moraju ostati, ne samo u BiH, ne i u Srbiji, jer su hrvatske tvrtke tek počele realizirati određene poslove kroz investicije koje su imale u ove dvije zemlje. Uz to, važno je napomenuti kako Hrvatska već godinama upravo s BiH i Srbijom ostvaruje najveći trgovinski suficit.
- Mi smo dobili potporu svih županijskih podružnica HGK iz Hrvatske, koji su također protiv gašenja predstavništva u BiH, rekao je Robović. Priča oko racionalizacije troškova prema njemu "ne pije vode", jer sada na vidjelo izlazi kako je novca u Hrvatskoj bilo, ali se trošio na skupocjene slike, preparirane medvjede... A svi troškovi predstavništva u Mostaru i Sarajevu sa svim troškovima uključujući i plaće djelatnika sudjeluju s 0,2 ukupnih troškova koje na godišnjoj razini napravi HGK.

Dnevni list