Galerija Aluminij ugošćuje Povratak anđela, izbor iz neprocjenjive Mustagrudićeve zbirke umjetnina

Galerija Aluminij, Izložba
Riječ je o velikomu izboru iz respektabilne zbirke umjetnina europskoga kolekcionara mostarskoga podrijetla Srećka Mustagrudića, izbora koji uokviruje pod znakovitim imenom Povratak anđela.

- On je prvi je veliki mostarski kolekcionar, a svoju je strast razvio do neslućenih visina. Njegova ga zbirka svrstava ga u red poznatih kolekcionara s čvrstim ugledom u cijelomu svijetu. No, dok kolekcionari ljubomorno čuvaju i skrivaju svoje umjetnine, Srećko je drukčiji. Posljednjih dvadesetak godina svojevrsnom su pripravom za njegov konačni povratak - komentira počasni predsjednik MH Mostar akademik Josip Muselimović, domećući kako je upravo Mustagrudić, 2008. godine, Mostar darovao prvom numizmatičkom zbirkom, i tada u sklopu Dana MH.

Sudar Mostara s ratom odveo je Srećka iz rodnoga grada, a smiraj je pronašao u slovačkim Piešťanyma. Ono što mu iz tadanje zbirke nije uništeno, sačuvali su mu širokobriješki franjevci.

- On nije klonuo duhom. On se, naprotiv, u prisilnomu izgnanstvu, prepustio lutanju svijetom i liječenju svoje senzibilne duše stalnom potragom za umjetninama, obnavljajući svoju ranije započetu odiseju. Danas popis njegova vlasništva premašuje pet tisuća slika, grafika, reljefa, skulptura, fotografija..., a odlučio je kako je vrijeme za povratak doma. Ne samo njegov, nego i tih djela na čijemu svojevrsnom presjeku požrtvovno radi već skoro godinu dana, otkako uglavismo otvorenje ovoga jedinstvenog postava. Ponosno najavljujem susret civilizacija, susret Mostara s umjetničkim izlošcima europskih velikana likovnosti i fotografije, likovnim majstorima kineskih provincija, nevjerojatnim stvaralačkim podvizima afričkih i aboridžinskih domorodaca, ali i s umjetninama kojima će Srećko, u maniri iskazivanja dubokoga pijeteta mostarskoj raznovrsnosti, predstaviti sedam velikih svjetskih religija, od židovstva, kršćanstva i islama, preko budizma i hinduizma, do kineskih filozofija. I sve to pod krilom arkanđela Gabrijela kojega štuju i kršćani i muslimani i Židovi, koji dominira naslovnicom izložbenoga kataloga i koji nam danas svima treba, upravo ovakov, pun svjetlosti i mira - poručuje direktor Galerije Aluminij Darko Juka.

Srećko je za ovu prigodu priredio dojmljiv katalog, u razini monografskoga presjeka postava, a među nekoliko ocjenjivača jest i mostarski novinar i publicist Zlatko Serdarević koji se osvrće i na prikaz Križnoga puta na neprocjenjivim zlatnim medaljonima, prikaz rimskih papa na unikatnim zlatnicima, kao i na otisnuto znamenje pet monoteističkih religija na kompletu srebrnjaka.

- Put u daleku Kinu zbog jednoga djela, objavljenog na dražbi, za Srećka predstavlja najsretniji izazov kojemu ne može odoljeti. S druge strane, kako je Mustagrudić u djetinjstvu bio vezan za svojega ujaka Mustafu Icu Voljevicu, bio je neprekidno okružen njegovim slikama. Taj nagon za skupljanjem prvo je potvrdio spašavajući i otkupljujući Icine slike, i u tomu je u potpunosti uspio. Kako objekti skupljanja imaju osobinu zadržavanja i ponovnoga pobuđivanja sjećanja na sretno djetinjstvo, eto odgovora zašto je postao jednim od najcjenjenijih kolekcionara u Europi. Presudio je žal za sretnom mladošću - izvrstan je Serdarević, domećući kako nas na izložbi očekuje i niz djela čuvenih mostarskih autora, ali s posebnošću u tomu što je glavnina tih djela nastala tijekom njihovih potraga za nadahnućima u Italiji.

Dok slovački veleposlanik u Sarajevu, NJ.E. Martin Kačo, podsjeća na činjenicu kako umjetnost ''ima neprocjenjivu privilegiju ignorirati vrijeme, kao i identitet koji potječe iz geopolitike, nacionalnosti, odnosno vjeroispovijedi'', dr. fra Iko Skoko u Povratku anđela vidi prostor za osnaženje duha ''koji će posvijetliti važnost odgovornosti za dijalog i mir''.

- Ove godine obilježavamo osamstotu obljetnicu dijaloga koji se dogodio u Egiptu, a koji su vodili sv. Franjo Asiški i sultan Al-Kamil, a taj je susret primjerom kako se i u teškim okolnostima može pronaći prostora za susret i za dijalog - naglašava fra Iko u svjetlu jednoga dijela postava u kojemu Srećko izlaže sliku posvećenu upravo tomu susretu koji je utjecao na povijesnu zbilju.

Na koncu, likovni kritičar Ivan Vukoja, u osvrtu imena Anđeo u sustavu umjetnosti, ocjenjuje kako je Mustagrudić ''tip kolekcionara koji živi sa svojim umjetninama i za njih''.

- One su najvažniji medij preko kojega komunicira s vlastitim socijalnim okruženjem i sam sa sobom. U njegovoj se zbirci prožimaju i nadopunjuju privatno i javno, lokalno i globalno, naše i svjetsko. Srećko je istodobno duboko uronjen u vlastite obiteljske korijene i odnose, kulturu i tradiciju sredine u kojoj je odrastao, posebnosti mjesta, gradova i država u kojima je živio, ali i u prostorno i vremenski daleke i, iz naše perspektive, još uvijek egzotične i nedovoljno poznate kulture i tradicije - piše Vukoja, zaključujući kako ova zbirka ima umjetnički, interkulturalni, čak i ekumenistički značaj.

Uz MH Mostar i Galeriju Aluminij, na čelu organizacije Povratka anđela su slovačko veleposlanstvo i Slovački paraolimpijski odbor, a sam Mustagrudić o svojoj strasti priča rado i pitko, u jedinstvenomu spoju sveučilišnoga znalca i nesputanoga zaljubljenika u ljudsko tvorenje lijepoga.

Srećko Lola Mustagrudić rođen je 1952. u Mostaru. Kolekcionarstvom numizmatike i umjetnina bavi se dulje od 50 godina, a danas je jednim od ozbiljnih kolekcionara europske razine. Nositeljem je većega broja povelja, odlikovanja i zahvalnica za doprinos kulturi i promicanju dobroga imena Slovačke Republike u svijetu. Oženjen je i otac dviju kćeri. Povratak anđela početkom je jednoga dugog puta povratka ''zatočenika umjetnosti'' u njegovu rodnu kuću, u mostarski atelje velikoga Ice Voljevice.

Izložba, čije će u otvorenje pohoditi izniman broj europskih uglednika iz svijeta kolekcionarstva i umjetnosti, ali i diplomacije i gospodarstva, ostat će dostupnom za besplatno razgledanje punih mjesec dana, do 28. lipnja.