FOTO  Galerija Aluminij Mostarcima daruje izvanrednu likovnu 2016. godinu

Ggalerija Aluminij

- Prvi veliki događaj slijedi već za desetak dana, a riječ je o samostalnoj izložbi hrvatskoga slikarskog velikana Matka Trebotića, prvoj u Mostaru nakon točno petnaest godina, kada je također izlagao u našoj galeriji. Trebotića postavljamo u obadva naša izložbena salona, u suorganizaciji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, a svečanost otvorenja uglavljena je za 11. veljače. Uslijedit će, u suorganizaciji s nama prijateljskom Galerijom Martino velika dokumentaristička izložba starih fotografija iz Hercegovine, a u večer otvorenja, dana 8. ožujka, uklopit ćemo i predstavljanje još jednoga mega-monografskoga projekta te kuće, ukoričena upravo pod imenom Hercegovina - najavljuje rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka.

Uslijedit će, 23. ožujka, u Salonu 2, humanitarna prodajna izložba fotografija polaznika fotografskoga tečaja, u organizaciji TO HDZ-a BiH Avenija-JZ Mostar. Prihod od prodaje, ističu organizatori, namijenjen je mostarskoj udruzi za pomoć beskućnicima i socijalno ugroženim osobama Minores.

- U travanj, točnije 7. tog mjeseca, također u suradnji s mostarskim Filozofskim fakultetom, ulazimo s izvanrednom samostalnom izložbom Zoltana Novaka koji je, prije par mjeseci, oduševio postavom u Umjetničkomu paviljonu u Zagrebu. Nastavljamo, potom, dugogodišnju suradnju s Maticom hrvatskom Mostar, te u sklopu Mostarskoga proljeća, 5. svibnja, u obadva salona postavljamo izložbu dubrovačkoga slikara Josipa Škerlja, našega prijatelja koji je Galeriju Aluminij svojim radovima počastio još 2004. godine. Uslijedit će, također unutar Mostarskoga proljeća, a pod pokroviteljstvom Gradskoga poglavarstva Mostara, veličanstvena fotografska priča o mostovima Mostara, s temom prije i poslije, ispričana kroz objektive oca Ćirila Ćire i sina Vladimira Ćire Raiča. Ta izložba također zaslužuje puni kapacitet naše galerije, otvorit ćemo ju dana 19. svibnja, a po njezinu završetku, ističe Vladimir, Grad Mostar zadržava sve fotografije. Dana 25. svibnja, u Salonu 2, predstavit ćemo knjigu dr. Maria Marića, imena Stanovništvo Popova polja. Predstavljanju će pribivati i biskup dubrovački mons. Mate Uznić, a time ćemo zaključiti ovogodišnju plodnu suradnju s MH Mostar, na kojoj se i ovoga puta poštovanoj predsjednici Matice dr. Ljerki Ostojić od srca zahvaljujem - ponosan je Juka.

Lipanj je otvoren za jedno snažno mjesno pojačanje, odnosno za prvu samostalnu izložbu slika jednoga od istaknutijih mostarskih slikara mlađena naraštaja Željka Korena, u njegovu rodnomu gradu. Otvorenje je 9. lipnja.

- Mostarci su, iskustvo nam pokazuje, slabi na dokumentarističke fotografske priče o starijim vremenima, te im za 28. lipnja najavljujemo istinsku poslasticu, dosad neviđene fotografije iz povijesti HŠK-a Zrinjski Mostar, koja je neodvojivom s poviješću HGPD-a Hrvoje i postojanjem Mostarskih sokolara. Fotografije nam ustupa Galerija Martino, a tu večer predstavljamo i divljenja vrijednu monografiju Zrinjskoga, čiju objavu Martino užurbano priprema. Razdoblje prije ljetne stanke zaključit ćemo izložbom mlade hercegovačke slikarice Tamare Grbavac, uglavljene za 14. srpnja - pojašnjava naš sugovornik, domećući kako će vrući kolovoz ponovno na zidove dovesti izbor vrhunskih četrdesetak djela iz Aluminijeva bogatog likovnog fundusa.

Ni u drugomu dijelu godine ne jenjava broj zbivanja, ali niti njihova umjetnička kakvoća, pa u Galeriju Aluminij 30. kolovoza, nakon dugih 14 godina, ponovno dolazi nenadmašni dubrovački slikarski bard Josip Trostman. Nakon njega, točnije 15. rujna, i on nakon 14 godina, u salone Galerije Aluminij vraća se još jedan hrvatski velikan, Tihomir Lončar.

- Imati Trostmanna i Lončara jednoga za drugim, u našoj relativno malenoj sredini, uspjeh je kojim se, s razlogom, nemjerljivo ponosim, a koristim prigodu zahvaliti se Filozofskomu fakultetu Sveučilišta u Mostaru, jer u suradnji s njima postavljamo obje te izložbe, odnosno ukupno njih pet tijekom 2016. godine. Dekan FF-a, poštovani dr. Zoran Tomić, prepoznaje značaj njegovanja kulture i umjetnosti, a osim što pomaže oplemeniti naš životni prostor, ujedno stvara mogućnost studentima Povijesti umjetnosti i ALU-a Sveučilišta u Mostaru izravno se upoznati s djelima istinskih velikana - domeće Juka.

Dan 29. rujna ostavljen je za jednu uspješnu hercegovačku kiparicu, ali o imenu će tek kada potvrde dogovor. No, već je sada moguće najaviti pravu senzaciju za 13. listopada, kada u Mostar stiže ugledno egipatsko slikarsko ime Ayyad Alnimer, koji je godinama djelovao u Jordanu, a danas živi i stvara u SAD-u.

- Ne zanimaju ga troškovi, želi izlagati u Mostaru - prepričava Juka Alnimarovu poruku na FB stranici Galerije.

Poznavatelje vrsne umjetnosti mjesec studeni nedvojbeno će oduševiti, jer 10. tog mjeseca Galerija Aluminij i mostarski Filozofski fakultet dovode nesvakidanju obiteljsku likovnu priču. U obadva će galerijska salona, naime, postaviti zajedničku izložbu velikoga Josipa Botterija Dinija, njegove kćerke Anamarije i njezina supruga Hrvoja Peruzovića. Botteri Dini posljednji je puta u Mostaru izlagao 2003. godine, i tada Galeriji Aluminij.

- Velika završnica ostavljena je za dostojno zaključenje godine. Naime, vlasnik Galerije Martino Branimir Martinac uložio je godine truda u prikupljanje djela velikoga kipara, dubrovačkoga po rođenju, mostarskoga po stvaranju, Nikole Njirića te ćemo, 15. prosinca, postaviti njegovu prvu posthumnu retrospektivu i promovirati monografiju o životu i djelu toga značajnog stvaralačkog imena u povijesti naše umjetnosti, koja će biti objavljena u nakladi Galerije Martino. Njirićev ćemo postav zadržati i preko blagdana, odnosno njime ćemo zakoračiti u 2017. godinu, za koju već zaprimamo zamolbe za izlaganje, iz Hrvatske, Crne Gore, Grčke... - završava Juka ovu nevjerojatnu mostarsku priču, podsjećajući kako je Galerija Aluminij znamenom društveno-odgovornoga poslovanja Aluminija d.d. Mostar, te kako su ulasci na sva zbivanja besplatni, a Galerija otvorena svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 19, te subotom od 9 do 14 sati.

Na sljedećem linku je Godišnji plan, s preciznim nadnevcima i satnicama otvorenja izložbi.