Galerija Aluminij donosi ekspresivni San jednoga neba Alise Teletović

Galerija Aluminij, Izložba
San jednoga neba, poetikom je prožet naziv samostalne izložbe slika sarajevske umjetnice Alise Teletović koja će se, nakon niza samostalnih i skupnih izložbi u više gradova Australije, BiH, Hrvatske, Rusije i Srbije, izložbom u Galeriji Aluminij drugi put samostalno predstaviti mostarskomu likovnom općinstvu, s punih trideset godina razmaka. Riječ je o ukupno 21 slici, rađenoj u razdoblju od 2017. do 2019. godine, u kombiniranoj tehnici. Svečano će otvorenje biti upriličeno u četvrtak, 28. veljače, s početkom u 20 sati, izložba je ostati otvorenom do 15. ožujka, a ulazak u Galeriju Aluminij tradicionalno je besplatan.

- U kombinaciji apstraktnoga i figurativnoga slikarstva, propirujem poetiku života i smrti. Ekspresija i poetika osjećaja prema trenutku u kojemu živimo nadasve je, i prije svega, lekcijom za življenje. I dok nesvjesno postojimo, bivstvujemo, mi nismo bolji od cvijeta koji, u svojoj nesvijesti, postoji, raste i uvene, dođe neki drugi i tako u krug - komentirala je Teletović svoje stvaranje, zapitavši se: Zar mi ljudi nemamo veće ambicije, potrebu za sobom ostaviti naslijeđe?

Slikarica, čiji je mladi umjetnički potencijal Alija Kebo prepoznao još 1988. godine, ističe svoju osobitu povezanost s Hercegovinom, hercegovačkim krajolikom u njezinu korijenju i brdima koja su je nadahnula, zarobivši je u mislima i u prostranstvima usamljenosti gorja, napuštenih kuća...

Mostarski novinar i publicist Zlatko Serdarević, u osvrtu na San jednoga neba, ocijenio je postav iskrenim i upečatljivim autoričinim svjedočenjem o sebi.

- Na ovim radovima punim ekspresije uistinu možemo dokučiti autoričin unutarnji svijet, njezina psihološka stanja, s variranjem od oduševljenja do tuge i boli koja, zanimljivo je, generiraju stvaralačku energiju kao refleks na opskurnost zbilje. Time dolazimo do dragocjenoga bogatstva, uspostavljanja komunikacije s Alisom. Slika postaje tumačem njenoga ''ja'' i možemo se zaogrnuti istim ogrtačem ili, pak, ostati uskraćeni za bitne vrijednosti spoznajnoga - poručuje Serdarević, zaključujući kako je poruka ovoga ciklusa sublimirana u snazi duha / umjetnosti i dominaciji ljubavi iz koje se ona i rađa.

Serdarević je Alisino stvaranje, u slikama poetskoga naboja s naglašenim mediteranskim koloritom, usporedio sa starijim naraštajem mostarskih slikara, poput de Rivere, Nikšića, Solde, Sefića, Puljića i Voljevice, prepoznavši u njemu nadu i vjeru u nadolazeće vrijeme, bez obzira na aktualni sunovrat osnovnih ljudskih vrijednosti.

Inače, Alisa je Teletović rođena 1974. u Banjaluci, djetinjstvo je provela u Mostaru od kojega ju razdvaja rat, odvevši ju do Australije u kojoj provodi sedamnaest godina, stekavši akademsku razinu likovne izobrazbe. Godine2000. diplomirala je pri RMIT sveučilištu u Melbourneu, studiravši likovnu umjetnost, elektronički dizajn i medije. Članicom je ULPUBiH i ULUBiH. Njezini su radovi dijelom nekoliko javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Živi i stvara Sarajevu.