FOTO  Franjevačka mladež Mostar u kampanji protiv psovke „Jer ja mogu i znam bolje“

Frama, Frama Mostar, psovka

Nažalost, potaknuti mnogobrojnim primjerima u bliskoj sredini od obitelji, prijatelja i društva, odlučili smo u ovom Došašću psovci „dati na važnosti". Odlučili smo javno pobuditi u svima, ali i u nama samima, pitanje o besmislenoj i nadasve beskorisnoj stvarnosti psovke: „Čemu psovka? Zašto se za njom poseže?". Ipak, u našem nastojanju ne želimo ostati na pitanjima, niti smo u našu kampanju ušli s pitanjima. Na nešto drukčiji od uobičajenih načina želimo ponuditi odgovore kojima ukazujemo na njegovanje lijepoga govora, za razliku od psovke koja se „njeguje" kroz svakodnevnicu.

Inicijativa je krenula na jednom od naših redovitih susreta utorkom. Cilj kampanje je ukazati na sami čin psovke za koju smatramo da joj nije mjesto u našem jeziku te potaknuti ostale na promišljanje, krenuvši od nas samih, naših bližnjih, odgojno-obrazovnih institucija, vjerskih institucija i drugih organizacija. Uvjereni smo da zanimljivost naše inicijative leži u činjenici što ne obuhvaća tek jedan vid čovjekovog poimanja samoga sebe, nego zahvaća čovjeka u svim njegovim dimenzijama, i u duhovnoj, i u kulturološkoj, i u lingvističkoj, i u naravnoj.

Na koji način se borimo? Nastup na Božićnom malonogometnom turniru ujedno je nagovijestio kampanju jer je naša momčad igrala u majicama s motivima koji su bili upućeni protiv psovke. A brojni razgovori i druženja s ljudima u našem gradu koji dijele naše razmišljanje, već duže vrijeme bili su nam znak nade, ne samo da ovu akciju treba pokrenuti, nego da će imati i određenoga odjeka. Da bi kampanja bila doživljena, najveću prednost dali smo medijima preko kojih brže širimo način djelovanja. Na našoj web stranici www.frama-mostar.ba i Facebook stranici provodimo najintenzivniji dio. Tamo možete svaki dan pronaći jednu osobu koja je rekla ne psovci, s osobnim razlogom. Na našoj Facebook stranici također možete pronaći predloške koji se mogu iskoristiti kao cover (naslovne) fotografije. Aktivnosti po gradu smo „ukrasili" i lecima, papirićima koji na simboličan način produbljuju svijest ovog čina. Kroz kampanju su planirana i 2 grafita: jedan u centru grada, a drugi u blizini kampusa Sveučilišta dajući naglasak na studente koji jesu i moraju biti promjena društva.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su već prepoznali i podržali akciju. Pozivamo sve da kampanju nastave i u svom gradu.


Širite, dijelite i podržite jer... Ti možeš i znaš bolje! Dajmo Došašću priliku da uistinu učini promjenu našeg srca!