Franjevačka crkva od danas bogatija za dva svećenika

Svete mise danas će se održavati prema redovitom nedjeljnom rasporedu, a svečano misno slavlje služit će se u večernjim satima s početkom u 18 sati, koje će predvoditi mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.
Zaređenje đakona


Župnik najstarije mostarske župe fra Šimun Romić kazao je kako se radi o posebnom danu za crkvu svetog Petra i Pavla u Mostaru, jer osim tradicionalne proslave zaštitnika te župe, crkva će večeras biti obogaćena dvojicom novih svećenika.
- Na večerašnjoj svetoj misi u 18 sati bit će upriličeno zaređivanje dvojice đakona. Prilikom svečanog euharistijskog slavlja biskup Perić će izvršiti zaređenje naših đakona fra Slavena Brekala i fra Stipana Klarića za svećenike, objasnio je fra Šimun zadovoljan velikim odzivom vjernika. Blagdanu i proslavi zaštitnika župe svetoga Petra i Pavla u Mostaru prethodila je trodnevnica i duhovna obnova koju je predvodio fra Andrija Bilokapić, za tu prigodu stigavši iz zadarske provincije, koji je inače na otoku Pašmanu voditelj pastoralnog centra i duhovne obnove. Trodnevnica je inače pravi način za zbližavanje s Bogom i najdosljednija  pripremu za proslavu koja se samo čistim srcem može istinski slaviti u punini duha i s drugim ljudima.

Poznavanje svetaca


Što se tiče poznavanja svetaca koji se slave, po fra Šimunovim riječima vjernici su dobro upućeni jer, kako navodi, oni koji redovito idu u crkvu to često i pokazuju.
- Poznavanje svetaca i njihova života je molitva i zavjet, jer zagovor svetaca pomaže u našoj životnoj borbi, a svjedočenje svetaca nam daje primjere, naglasio je fra Šimun. Po njegovim riječima, jaka svjedočanstva svetaca nam pokazuju da je moguće živjeti sveto, što  je vrlo važno i korisno vjerniku, kad on vidi tolike svece i mučenike koji su živjeli sveto u istom vremenu kakvo je bilo, a svako vrijeme je isto.
- Mi u ovome vremenu mislimo da nije nikad bilo tako teško, jer svakom čovjeku je njegovo vrijeme najteže, ali poticaj duha nam pomaže u tome da činimo dobro, postajemo dobri i sveti u onome vremenu u kojem jesmo i s onim ljudima s kojima jesmo, zaključio je fra Šimun.

Piše: Gordana Šimović/dnevni list