Framafest: Nagrada za najbolji tekst pripala Frami Mostar, Frama Humac cjelokupni pobjednik

Frama, framafest
Festival je službeno započeo slavljem svete mise u franjevačkoj crkvi svetih Petra i Pavla, koju je predvodio fra Mate Logara, duhovni asistent Frame Šujica, u koncelebraciji nacionalnog duhovnog asistenta Frame Bosne i Hercegovine, fra Danijela Raiča, područnog duhovnog asistenta Frame Hercegovina, fra Slavena Brekala te tridesetak duhovnih asistenata prisutnih frama. Nakon mise, framaši su se okrijepili u kripti crkve, uz zakusku koju su pripremili naši framaši.

Naši volonteri su cijeli jučerašnji dan i dali veliki doprinos cijeloj jučerašnjoj manifestaciji. Valja napomenuti odlično ozračje i susretljivost svih Framaša iz cijele BiH koji su svojom odgovornošću dali dimenziju više ovom Framafestu.

Daleko najveće pohvale idu Područnom vijeću Frame Hercegovina i područnom duhovnom asistentu Fra Slavenu Brekalu na vrhunskoj organizaciji, koliko je njihov zadatak organizacije bio zahtjevan pokazuje činjenice da je ove godine rekordan broj framaša iz cijele BIH posjetio framafest, čak njih 1100.

Festivalski dio Framafesta započeo je u 16 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača. Prema Pravilniku na ovogodišnjem Framafestu sudjelovalo je 20 bratstava, od 27 skladbi prijavljenih na natječaj. Frame koje su nastupale iz sljedećih su mjesnih bratstava: Frama Brestovsko, Frama Bugojno, Frama Čitluk, Frama Fojnica, Frame grada Zagreba, Frama Humac, Frama Jajce, Frama Kočerin, Frama Kiseljak, Frama Međugorje, Frama Osova, Frama Mostar, Frama Podmilačje, Frama Posušje, Frama Rama, Frama Široki Brijeg, Frama Rumboci, Frama Tomislavgrad, Frama Sarajevo te Frama Vitez. Svako bratstvo kao uspomenu na XVI. Framafest je dobilo zahvalnicu te pokale koje je izradila Kristina Ćavar. Pravo zajedništvo i framaštvo se osjetilo u prepunoj dvorani gdje je izvođače osim njihovih bratstava bodrilo još 17 frama koje na festivalu nisu sudjelovale sa svojom skladbom. Sveukupno je na Framafestu sudjelovalo 1100 framaša iz 37 mjesnih bratstava.

Nakon svih skladbi, framaši su se zabavljali i uživali u izvedbama fra Marina Karačića, dok je tročlani žiri, fra Tihomir Bazina, Robert Pehar i Marija Čolak, odlučivao o pobjednicima. Nagrade su dodjeljivane u tri kategorije: najbolji scenski nastup, najbolji tekst i cjelokupni pobjednik.

U žestokoj konkurenciji naša Frama osvojila je nagradu za najbolji tekst. S obzirom da je ovo našoj Frami debitantski nastup na Framafestu, ovo je i više nego odličan rezultat. Jedinstvo, strepnja i glasna podrška učinili su ponosim i ispunjenim svakog našeg framaša. Slavlje naših Framaša nastavilo se nakon Framafesta u Framinim prostorijama.

Nagradu za najbolji scenski nastup odnijela je Frama Široki Brijeg, a nagradu cjelokupnog pobjednika osvojila je Frama Humac s pjesmom "Ti vjeran ostaješ" koju je izvela Viktorija Dževlan. Tekst i glazbu za pjesmu napisao je fra Marin Karačić, a aranžman su uradili Luka Rupčić i Josip Bošnjak.

Slaven Prce / Frama Mostar

frama-mostar.ba