Frama Mostar: "Naše bratstvo obilježava naš grad"

Kasnije je na mjesto duhovnoga asistenta došao fra Stipe Marković. Od 2010. godine, pa sve do danas, duhovni asistent je fra Stipan Klarić. Također, od prošle godine u našoj Frami djeluje i fra Dalibor Milas.

Prva primanja u bratstvo Franjevačke mladeži bila su 21. studenog 1999. godine. Tada je primljeno 49 framaša. Franjevačka mladež u Mostaru od samih početaka djeluje kroz razne sekcije, te organizira razne akcije. Naši framaši često idu na seminare u Međugorje, duhovne obnove i redoviti smo na svim susretima katoličke mladeži.

Kako se najbolje predstaviti? Pokušat ćemo biti što jasniji i koncizniji.

Naše bratstvo dobrim dijelom obilježava naš grad. Mostar je jedini grad u Hercegovini, te kao takav privlači veći broj ljudi. Mostar, za razliku od ostalih mjesta i općina u Hercegovini, mladom čovjeku nudi puno veći izbor mogućnosti, hobija i raznih interesa. Veliki je izazov biti framaš/-ica u Mostaru. Nije zgorega ni spomenuti da je Mostar studentski grad, te da dobar broj studenata koji su za vrijeme srednje škole sudjelovali i bili dio Franjevačke mladeži u svojim župama, dolazi kod nas na susrete i sekcije.

Što se tiče našega života u Franjevačkoj mladeži u Mostaru, neprestano se pokušavamo usredotočiti na rad naših sekcija, kojih je dovoljno da se svatko od nas može pronaći barem u jednoj. Svaki je framaš/-ica obvezan sudjelovati u radu barem jedne framaške sekcije, koje zapravo i čine temelj našega bratskog zajedništva. Većina se komunikacije između nas odvija preko facebooka: svaka sekcija, naime, ima svoju grupu na facebooku.

Predstavit ćemo naš život po sekcijama.

U glazbenoj sekciji sudjeluje 30-ak framašica i nekoliko framaša. Riječ je o framaškom zboru koji svake nedjelje u 18.00 sati animira misno slavlje. Probe zbora su četvrtkom u 19.30 sati. Vrijedno je također spomenuti da glazbeno obrazovaniji framaši poučavaju one framaše koji imaju volje učiti svirati gitaru ili klavir.

U karitativnoj sekciji sudjeluje također 30-ak framaša, ali nisu baš svi toliko aktivni. Sastajemo se svake subote u 11.00 sati te pripremamo planove za bližu budućnost. Od projekata karitativne sekcije vrijedi izdvojiti: volontiranje u Svetoj obitelji - rehabilitacijskom centru za osobe s posebnim potrebama, zatim tradicionalna suradnja sa studentskim udrugama i udrugama mladih u raznim humanitarnim akcijama, Filmska subota u Franjevačkoj - svake posljednje subote u mjesecu organiziramo gledanje filma uz obveznu ulaznicu od jednoga trajnog prehrambenog proizvoda.

Kreativna sekcija je jedna od popularnijih sekcija u Frami. Redoviti susreti ove sekcije su subotom u 12.00 sati, a prema potrebi i ponedjeljkom u 20.00 sati. Ova sekcija je neprestano u nekakvom poslu, neovisno o tome je li riječ o kreiranju adventskih vjenčića, prigodnih čestitki, framaških simbola ili naših originalnih narukvica.

Sljedeća je molitveno-liturgijska sekcija o kojoj se ne vodi statistika i njezini su susreti, koji se održavaju svakoga petka u 19.00 sati, otvoreni svima, a ne samo framašima. Na molitvenim susretima redovito imamo Lectio divina, božansko čitanje Svetoga pisma. Voditelj ove sekcije je Duh Sveti.

Medijska sekcija broji 15-ak osoba. Glavna okupacija medijske sekcije su facebook stranice Franjevačke mladeži i naša web stranica: www.frama-mostar.ba

Dramska sekcija broji 30-ak članova. Brine se za prigodno pripremanje predstava, šala i ostalih prigodnih glazbeno-scenskih prikaza. Jedan od prepoznatljivih projekata ove sekcije su bile Žive jaslice na mostarskom Rondou. Svake godine sve više napredujemo u organizaciji, a fotografije s ovogodišnje manifestacije Živih
jaslice su, zahvaljujući Reutersu, obišle cijeli svijet i objavljene su na drugoj stranici Washington
Posta.

Ekološka sekcija je zadužena za čišćenje Framine učionice i velike dvorane ispod zvonika u kojoj se održavaju naši tjedni susreti. Ovo smo ljeto očistili jedan dio rijeke Radobolje.

Zatim imamo i sportsku sekciju čiji su termini subotom (odbojka, u 17.00 sati) i nedjeljom (nogomet u 20.00 sati). Također smo u sklopu ove sekcije organizirali Franjevačku ligu u nogometu na Playstationu 2.

Život u našem bratstvu je raznovrstan i bogat. Izgrađujući sami sebe u franjevačkoj duhovnosti, nastojimo također izgrađivati i naše bratstvo. Ono što je važno spomenuti jest da svaki naš projekt i svaka naša sekcija nisu cilj, nego samo sredstvo i povod za ojačavanje i djelatnije življenje naše franjevačke prisutnosti u naviještanju i svjedočenju Radosne vijesti. Neizmjerno je važno razlikovati bitno od manje značajnog ili, pojednostavljeno rečeno, ispravno postaviti prioritete. U svemu ovome potrebno se prisjetiti Franjinih riječi: "Braćo (oprostite, i sestre!), do sada nismo ništa napravili, krećemo iz početka."

Tekst je preuzet iz "Tragova" (Godišnjak Franjevačke mladeži u Hercegovini); God. 1. (2013.), br. 1.