Fra Ljudevit Lasta treba dobiti ulicu u Mostaru

Fra Ljudevit Lasta, smrt, cim, Fra Ljudevit Lasta, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Mostar, Fra Ljudevit Lasta, Sveta misa, Mostar, Fra Ljudevit Lasta, Fra Ljudevit Lasta
U posljednje vrijeme napustio nas je veliki broj zaslužnih građana Mostara, ali zbog nerada Povjerenstva za imenovanje ulica i osjetljivosti tematike, stvari po tom pitanju nisu se mijenjale od rata naovamo. Prije nekoliko dana, kad je umro jedan od najvećih nogometaša koje je iznjedrio grad na Neretvi, veliki Muhamed Mujić, jedan je građanin u anketi izrazio želju da se po njemu nazove jedna gradska ulica. Mislim kako bi gradski oci o tome morali povesti računa. Također, nedavno nas je napustio i legendarni mostarski franjevac Ljudevit Lasta, jedan od najvećih svećenika koje je dala ova vala u cijeloj svojoj povijesti, po kome bi, iz pijeteta, također trebalo nazvati u najmanju ruku jednu ulicu, kao trajno sjećanje na njegov lik i djelo.

Za neupućene, fra Ljudevit Lasta, dijete ovoga grada, zadužio nas je pomažući nam kad nam je bilo najteže, u ratnim godinama. Držao se herojski, ispunjen čvrstom vjerom pružao je utjehu stotinama obitelji koje su u ratu izgubile najmilije, pokapao je branitelje uz granate i rafale s okolnih brda, vidao je rane na duši mnogim ranjenicima i ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, olakšavajući im na taj način sumornu svakodnevicu. Fra Lasta je zagovarao univerzalne vrijednosti, suživot i dobro u svakom ljudskom biću bez obzira na vjeru i naciju te se tako se svrstao u plejadu velikana.

"Bio je svom gradu i ostao zlatni stup te svoje ime upisao u svaku njegovu ulicu i trg. Bože, koliko li se samo života i predanosti, elana i neumornosti krilo u fra Ljudevitovim životnim, redovničkim i svećeničkim godinama. Kažu da je svaki fratar jedan neponovljivi i originalni život, te da je svaki nečim obilježio svoj redovnički i svećenički život i djelovanje. Fra Ljudevit je to uistinu bio. Lasta koja je sama činila proljeće, koji je sam bio cijelo jato, nešto što se samo jednom dogodilo, neponovljivo", zapisao je u povodu smrti fra Laste njegov brat po habitu fra Ante Marić, i povrh ovoga se više nema što nadodati.

Međutim, stav politike je da se pojedinačne promjene ulica više ne prihvaćaju, nego da se uzme cijelo gradsko područje i da se sve ulice korigiraju.

E, kad se ovdje jednom provedu lokalni izbori i uspostavi Gradsko vijeće, političari neka povedu računa i jednoj ulici daju ime po fra Lasti odnosno Muhamedu Mujiću ili nekom drugom zaslužnom građaninu. Iako za imenovanje ulica treba postojati vremenski odmak, sigurni smo kako nitko normalan ne bi imao ništa protiv. Jer, vrijeme je da ulice ovoga grada dobiju imena ljudi ili događaja koji to zaslužuju, a oduzmu onih koji stvaraju razdor. I da se s njih konačno spere ljaga.

Večernji list