FOTO  FPMOZ: Veliki odaziv na seminar Ekspresivne art terapije u edukaciji i rehabilitaciji

FPMOZ, seminar, edukacija

Seminar je okupio 40. sudionika, a ovaj puta pročitajte što o svemu kažu sami realizatori projekta dr.sc. Renata Martinec izv.prof i dr.sc Damir Miholić, te jedna od sudionica Danijela Kegelj, ravnateljica JU "Dječji vrtići" Mostar.

Dr.sc Damir Miholić

Hoćete li nam za početak reći o kakvom je seminaru riječ?

Ovdje je riječ o edukaciji iz psiho terapija . Radi se o četverodnevnoj edukaciji koja obuhvaća likovnu terapiju, muzikoterapiju, psihoterapiju i terapiju pokretom i plesom.

Koliko polaznika imate na ovoj edukaciji?

Imamo 40 polaznika u četiri dana trajanja. Svaki dan jedna od skupina prolazi jedan od tih medija. Rad je iskustven, grupni i cilj je da polaznici steknu vlastito iskustvo iz nekih elemenata tih gore nabrojanih terapija.

Tko su u stvari polaznici ovog seminara?

To su odgajateljice u vrtićima, nastavnici, stručni suradnici u školama, studenti, ukratko svi stručnjaci koji se bave nekom vrstom rehabilitacijske terapije sa djecom, mladim i odraslima.

Što polaznici postaju  nakon završetka seminara?

Polaznici će dobiti jedan veliki broj praktičnih primjera i vježbi, vlastito iskustvo. Oni neće biti terapeuti i psihoterapeuti, ali dobit će jako puno alata da to iskoriste u sbom radu.

Sveukupno da li ste zadovoljni sveukupno sa ovim seminarom?

Jesam ja sam tu prvi dan, a kolegice koje su bile protekli vikend jako su zadovoljne iskustvom i angažmanom polaznika. Uglavnom zadovoljan sam i sve ovo je puno pozitivne energije?

Danijela Kegelj

Kakvi su utisci sa ovog seminara Vas kao sudionika?

Ja sam već imala naobrazbu i temelj iz muziko terapije. Mislim da je ovo sada puno proširenije i sa drugim oblastima i ovo je svima nama polaznicima veoma korisno i otvara nam neke nove mogućnosti u radu s djecom i mladima. Znamo tko god radi u odgojnom procesu da je danas taj proces sve složeniji i na te izazove moramo odgovarati na sve moguće načine. Ovo je jedinstvena prigoda da u svojoj sredini imamo ovako eminentne stručnjake i da od njih možemo učiti.

Što očekujete nakon što završite seminar?

Mi smo u predškolstvu davno počeli sa muziko terapijom i to je već urodilo velikim plodovima. Nas ovdje ima 40 iz svih institucija i iskreno se nadam da ćemo biti osposobljeni tim nekim temeljima i znanjima koja smo ovdje stekli. Nadam se i da nećemo stati samo na ovome, drago mi je ovdje ima i sveučilišnih profesora i da je ovo u cjelini dobro prihvaćeno.

Dr.sc. Renata Martinec izv.prof

Otkuda ideja za jedan ovakav seminar u Mostaru?

Imam zadovoljstvo da ovdje na fakultetu predajem zadnje dvije godine i dogodilo se da imam praktikum iz Kreativne terapije koji je izborni kolegij. Na tom kolegiju imamo jedan veliki odaziv studenata i spontano smo došli do toga da bi možda bilo dobro da organiziramo ovu edukaciju sa kreativnim terapijama. Dobila sam informaciju, a i sama sam primijetila da ovo područje nije toliko pokriveno kod vas u Mostaru. Mi u Zagrebu imamo Centar za cjeloživotno obrazovanje pri Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Mi smo u biti napravili neku presliku edukacije koja postoji kod nas i nadam se da ćemo podići interes koji već postoji i u vašem gradu, ali i puno šire i da je ovo samo početak.

Zašto je ova terapija dobra?

Ovo je i u Hrvatskoj jedno mlado područje, ali u svijetu je to nešto što se već provodi zadnjih pedesetak godina i rezultati su se pokazali jako dobri. Ova terapija je jako dobra zato što se bazira na umjetnosti i zato što zahtjeva spontanost, nema nikakvih prisila u učenju . I ne samo kod djece nego i kod odraslih i to je jedan univerzalni pristup koji se može koristiti samostalno, ali i u kombinaciji sa nekim drugim terapijama.

Da li ste zadovolji sa ovim seminarom u Mostaru?

Ovo godine imamo 40 sudionika i ja osobno nisam očekivala toliki broj. Veseli me što je odaziv tako veliki i to otvara prostor za neka buduću suradnju, projekte i radionice. Zahvaljujem gospođi Zelenčić koja je pokazala puno volje za suradnju i naravno zahvaljujem dekanu ovoga fakulteta gospodinu Vasilju koji je pristao na ovu suradnju Zavoda za Školstvo i FPMOZ-a i nadam se da je ovo početak naše dalje suradnje.

HERCEGOVINA.info