FPMOZ Sveučilišta u Mostaru izabran za Centar obrazovanja CUDA tehnologije

FPMOZ Sveučilišta u Mostaru izabran za Centar obrazovanja CUDA tehnologije
...CUDA tehnologije (engl. CUDA Teaching Center). Ovaj prestižni centar obrazovanja sponzoriran je od NVIDIA korporacije koja je već dugi niz godina vodeći konzorcij u svijetu u proizvodnji grafičkih procesora, profesionalnih grafičkih kartica i drugih namjenskih procesora. Između ostalog, ulažu velika sredstva i u razvoj i promociju znanstvenog i općenamjenskog računanja na grafičkim procesorima.
Navedeni centar za obrazovanje zamišljen je kao potpora u edukaciji studenata, profesora i drugih učesnika u nastavnom procesu kroz korištenje modernih tehnologija i trendova u razvoju više-jezgrenih grafičkih i općenamjenskih procesora te programiranje istih kroz kolegij „Paralelno programiranje" koji je uveden akademske 2014./15. godine na studiju Informatike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.
S obzirom na veliko priznanje Fakultetu za dosadašnji rad u promoviranju CUDA tehnologije, od Nvidia korporacije Fakultet je dobio donaciju računalne opreme u iznosu od 4000 $:
• Grafički akcelerator naziva „Tesla k40"- koji je namijenjen za najzahtjevniju obradu podataka i numeričke proračune.
• Dvije grafičke kartice naziva Geforce GTX 980 - koje će služiti za obradu slike, videa i za manje zahtjevnu obradu obradu podataka i numeričkih proračuna.
Osim donacije u vidu opreme Fakultet je dobio pristup Cloud Training platformi s nastavnim sadržajima, pristup webinarima koje vode eksperti iz različitih područja, dodatne nastavne materijale, kao i pristup tehničkoj službi.
Ova suradnja značajno će doprinijeti razvoju računalno/informatičke znanosti na našem Fakultetu, odnosno Sveučilištu u Mostaru te potaknuti suradnju s drugim komplementarnim znanostima kao što u matematika, fizika, kemija, biologija itd.