FOTO  FPMOZ: Svečano zatvorena likovna kolonija Krešimir Ledić

FPMOZ LEDIĆ
U prekrasnom okruženju Kampusa u Rodoču izloženi su svi radovi koji su nastali na koloniji, uključujući i one sa likovno-kreativne radionice za učenike.

Samoj izložbi nazočio je veliki broj ljubitelja umjetnosti, kao i prijatelji, te obitelj pokojnog Krešimira Ledića.

Prigodnim riječima koloniju je zatvorio dekan FPMOZ-a prof. dr.sc. Mario Vasilj riječima:

Poštovani sudionici Likovne kolonije Krešimira Ledića, poštovani gosti i uzvanici, dragi prijatelji. Na koncu smo još jedne likovne kolonije, kao domaćinu mi je iznimna čast i zadovoljstvo zahvaliti vam na ovogodišnjem sudjelovanju u ime svih djelatnika, studenata, asistenata i profesora Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Imali smo čast da ste nas počastili svojim dolaskom, svojim traganjem za ljepotom ostvarenom kroz vaše duhovno poniranje u svijet likovnosti i u svijet koji nas okružuje, kojega preobražena vraćate u vlastitim likovnim iskazima kao ljepotu. Ponosni smo da smo kao učitelja, prijatelja, brata i istinskog zaljubljenika u likovnu umjetnost imali našega Krešimira Ledića. U njegovo likovno djelo od sada imamo cjelovitiji uvid nakon objavljene Monografije U ozračju proljeća, dahu svježine i istinske ljepote prirode družili smo se ove godine i s pjesničkom riječju našega Antuna Branka Šimića i tim smo povodom dali i osnovnu tematiku našega druženja u kojem je vanjska stvarnost Hercegovine tek sredstvo iskazivanje vaših unutarnjih svjetova i njegova preobražavanja u ljepotu umjetničkoga djela. Nadamo se da ćemo se i dogodine ponovno družiti i zajednički radovati, za sve propuste se ispričavamo, za sve dobro što smo ove godine učinili kao domaćini držim da je tako i trebalo biti. Na prijedlog gospodina Atillia Melata, voditelja najstarije likovne kolonije u Italiji, od iduće godine ćemo upriličiti uručivanje Zahvalnica za sudjelovanje na Likovnoj koloniji Krešimira Ledića. A ja ne bih bio ja, kad ne bih rekao, da to možemo učiniti već od ove godine. Možete ostaviti svoje adrese našim poštovanim profesoricama Lejli Bevandi i Andrijani Mihić-Ostojić i na vašu adresu će te dobiti zahvalnicu za sudjelovanje na 3. po redu Likovnoj koloniji Krešimir Ledić. Dopustite mi na koncu pozvati se na neke misli naše učiteljice života Majke Terezije koja je jednom prigodom, parafraziram izjavila da ako i ne možeš raditi velike stvari, možete raditi male stvari s velikom ljubavlju. I čini mi se da mi kao domaćini likovne kolonije možemo se upravo pronaći u toj izrečenoj misli. Za vas kao sudionike izreći ću sljedeću njezinu misao: „Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš i koliko to daruješ drugima.“ Darovali ste vlastitu ljubav i stoga vam od srca zahvaljujem i ume obitelji Ledić, u ime svih djelatnika Fakulteta i svoje osobno ime. Nadam se da vam je i ovogodišnje zajedničko druženje pozivnica na novi susret, kako vas osobno, tako i vaših prijatelja likovnih umjetnika, jer se nadamo da ćete svojim svjedočenjem odaslati im uistinu našu želju da se ovdje ponovno nađemo u ozračju ljepote, u ime ljepote, i prijateljstva. Kako sam već koristio riječi Majke Terezije red je da njezinim riječima i završim ovo govorenje: „Nađite vremena za prijateljstvo, to je put do sreće.“ Dođite nam opet. Vidimo se i dogodine. Svako vam dobro i živjeli.

Sve nazočne pozdravio je i Dragan Marijanović iz Matice Hrvatske.

3. po redu likovnu koloniju Krešimir Ledić u spomen na profesora emeritusa akademika Krešimira Ledića odlično je organizirao Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Sve fotografije u GALERIJI

HERCEGOVINA.info