FOTO  FPMOZ: Predstavljen projekt Tsunami

FPMOZ, tsunami, HKD Napredak, FPMOZ, Lidija Vadić-Mandarić , glazbena umjetnost

Na njoj se diljem svijeta održavaju koncerti. Simbolički, violina odražava želju za oporavkom i gradnjom zdravog emocionalnog okoliša. Ideja je nastala po uzoru na izradu tisuću papirnatih ždralova, što u tradicionalnoj japanskoj kulturi daje nadu da će iskazana želja biti ispunjena. Violinu je napravio Muneyuki Nakazawa, jedan od najcjenjenijih restauratora i graditelja violina, od drveta korištenog za podove i grede šintoističkog hrama uništenog u tsunamiju u Tohoku.

Svi nazočni na večerašnjem projektu u prostorijama HKD Napredak imali su priliku poslušati nekoliko skladbi, a na kraju su cijenjeni gostima iz Japana odgovarali na pitanja iz publike.

Jako me veseli da smo uspjeli dogovoriti susret sa doktorom Nakazawom i profesoricom Shimazaki koja je profesor na univerzitetu u Tokiju. Sticajem okolnosti bila je prilika da se sretnemo ovdje u Mostaru te smo u suradnji sa našim Sveučilištem, našim profesorima sa glazbene akademije upriličili susret u kom smo prikazali jedan od projekata Tsunami koji danas putuje po svijetu, i praktički je prikazan na svim kontinentima. Meni je drago mi je da smo to mogli napraviti i u Mostaru. Uz sve to čuli smo i nekoliko mladih nada, od mladih glazbenika koji su tek počeli sa glazbom, jednoga učenika srednje škole i studenticu sa našeg fakulteta. Dakle, čini se da je to nešto vrijedno ne samo na ovaj susret, nego i za ubuduće. Ideje umjetnosti moraju kolati, tu granice ne postoje i nadam se da će ovo biti poticaj našim učenicima, svim našim kolegama i konačno svima nama da nastavimo sa suretima koji nas obogaćuju. Drago je da smo imali priliku zahvaljujući ponajprije našem dekanu Vasilju i prodekanici za nastavu kolegici Vladić upriličiti nešto što nije svakodnevna pojava , rekao je za naš portal prof. Goran Končar.

Sa FPMOZ smo sretni što smo postali dio ovoga projekta Tsunami, odnosno da je on došao i do nas, te da smo mi domaćini ovako velikog događaja i ovako velikog svjetskog projekta, rekla je za naš portal HERCEGOVINA.info Sanja Tipurić Spužević pomoćnica prodekana za nastavu.

Lidija Vladić Mandarić profesorica na studiju glazbene umjetnosti je rekla : Velika nam je čast da smo ugostili profesora Gorana Končara koji je inače naš vanjski suradnik na odsjeku violine. Također nam je velika čast što smo ugostili velikog restuatora doktora Nakazawia i profesoricu Shimazaki, i veoma smo zadovoljni sa ovim projektom.

HERCEGOVINA.info