FOTO  FPMOZ: Održana promocija monografije Krešimir Ledić

monografija krešimir ledić
Monografija je posvećena profesoru Krešimiru Lediću, koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag umjetničkim djelima koja će zauvijek živjeti. Akademiju primijenjenih umjetnosti završio je Beogradu, a do odlaska u mirovinu bio je redoviti profesor na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih
i odgojnih znanosti, gdje je obavljao dužnost pročelnika Studija za predškolski odgoj. Dana, 14. studenog 2012., Senat Sveučilišta u Mostaru dodijelio mu je počasno zvanje: Profesor emeritus.

Profesor Ledić bio je doživotni član Accademia Italiana Gli Etruschi u Firenci, i to za posebne zasluge na polju likovne kulture znanosti, pedagoškog rada i umjetnosti.

Promocija je dio 3. po redu likovne kolonije Krešimir Ledić koju organizira FPMOZ.

Večerašnju promociju monografije sjajno je vodio Veselko Čerkez, a nazočnima se prvo obratio dekan FPMOZ-a prof. dr.sc. Mario Vasilj riječima:

"Poštovana obitelji Ledić, , poštovani uzvanici.
Velika mi je čast i velika radost što mogu govoriti ovom prigodom kada odajemo počast čovjeku i prijatelju, likovnom pedagoga i stvaratelju, našem Krešimiru Lediću. Ova monografija predstavlja njegovo likovno stvaranje, njegovo čašćenje ljepote i oplemenjivanje života. Dopustite mi da u ovoj svečanoj prigodi zahvalim Znanstveno-nastavnom vijeću Fakulteta prirodoslovno matematičkih odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru što su svojim jednoglasnim odlukama poduprli i likovnu koloniju u Krešinu čast i izradu ove monografije. To govori o prepoznavanju istinskih vrijednosti svih naših profesora, asistenata, studenata članova Vijeća, ali i neizbrisivom Krešinom otisku u srcu svih onih koji su ga kao čovjeka i pedagoga poznavali. Krešo je bio ugodan i vedar, čovjek koji je uvijek imao vremena za razgovor, za osmjeh, za podršku i utjehu. Znao je slušati i izreći riječi koje su znale utješiti, zato jer je izricao mudrost života i otvarao životnu perspektivu. Osvajao je ljude, jer ih je volio. Imao je strpljenja za studente i oduševljenja za svaki pokušaj, za svaku slutnju likovnog ostvaraja, upućivao je, radovao se i divio. Stvarao je gotovo samozatajno bez velike pompe . Imao je velike planove za nove slike i radovao se jednoj retrospektivnoj izložbi vlastitoga stvaranja o kojoj je govorio i koju smo zajednički planirali. Sanjao monografiju vlastitih radova. I nije ju dočekao. Stoga sam danas i tužan i radostan. Monografija prikazuje Krešino istinsko ustrajavanje u potrazi za ljepotom, ovdje u Mostaru, na našim ulicama, , Humu i Veležu, Radobolji i Neretvi, Kosači i Sveučilištu. Vjerujem da će ova monografija o kojoj će drugi detaljnije govoriti potvrditi tu istinsku ljudsku veličinu i slikarsku i umjetničku originalnost i ljepotu. Krešina likovnost je ostvarena, u njegovom središtu, ovdje u Mostaru, neponovljivom točkom iz koje je gledao svijet i očuvao za nas kako bi ga iznova mogli vidjeti u njegovoj istini i ljepoti. Hvala svima koji su svojim radom doprinijeli stvaranju monografije, i u nju uložili svoj trud, znanje, ljubav i vrijeme. Hvala svima vama koji ste došli ovdje i tako potvrdili da Krešo još uvijek živi u svom Mostaru. Na kraju, dozvolite mi da zahvalim svim institucijama i gospodarstvenicima koji su podržali nastajanje ove monografije. Svako vam dobro i živjeli".

Nakon dekana Vasilja nazočne su pozdravili Predsjednik vlade HNŽ prof.dr.sc Nevenko Herceg i rektorica Sveučilišta prof.dr.sc Ljerka Ostojić.

Zbog ranije preuzetih obveza večerašnjoj promociji nije mogao nazočiti hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, ali je upitio pismo kojim je pozdravio predstavljanje monografije.

O monografiji su govorili i povjesničar umjetnosti Marin Ivanović iz Dubrovnika, te prof. dr. sc Ivo Čolak.

Da večerašnji ugođaj bude još ljepši potrudile su se studentice glazbene kulture Ana Marija Miličević i Anica ištuk koje su nastupile u glazbenom dijelu večerašnjeg programa.

Nakon službenom dijela priređen je i mali domjenak za sve koji su večeras bili nazočni na predstavljanju monografije Krešimir Ledić.

Sve fotografije u GALERIJI

HERCEGOVINA.info