FOTO  FPMOZ: Održan prvi koncert Studija glazbene umjetnosti u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju

koncert Blagaj

...priredio je još jednu glazbenu poslasticu za sve ljubitelje klasične glazbe.

Ovoga puta riječ je o koncertu Marijanskih pjesama koji je simbolično održan baš u svibnju, mjesecu posvećenom Blaženoj Djevici Mariji. Od velikog repertoara skladbi ove tematike odabrana su i izvedena djela sljedećih skladatelja: H. Schütza, S. Rachmaninoffa, A. Vivaldija, G. Caccinija, V. Jelića, F. Biebla, G. P. Palestrine, A. Caldara i O. Jaeggija. U izvedbi su sudjelovali: Mješoviti zbor Studija glazbene umjetnosti; Komorni pjevački ansambl „Pro arte; Muški komorni zbor; solisti: Nikolina Zovko, mezzosopran; Hrvoje Merdžo, bariton; David Gagro, tenor; Karlo Milićević, bariton; Marijo Bevanda, bariton; uz orguljašku pratnju izv. prof. mr. art. Katje Krolo-Šarac.

Zahvalnost za održavanje koncerta u crkvu u Blagaju pokazala je mnogobrojna publika svojim dolaskom ali i neumornim pljeskom, kojim su nagradili izvođače, kao i župnik don Nikola Menalo. Don Menalo se na koncu večeri zahvalio izvođačima, svim profesorima Studija glazbene umjetnosti i Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti, te izrazio nadu za daljnju suradnju ove župe i Studija.

Treba spomenuti kako je Župu Presvetoga Trojstva u Blagaju osnovao je biskup Paškal Buconjić 1891., a crkvu je sagradio svojim vjernicima fra Ivan Božić 1908. Crkva je kroz povijest preživjela je tri rata: Prvi svjetski (1914.–1918), Drugi svjetski (1941.–1945.) i Domovinski rat (1991.–1995.) kada je najviše stradala. Godine 2008. postaje zaštićenim spomenikom kulture, te od 2010. započinje njena obnova koja se završava do svetkovine Presvetoga Trojstva 2013. godine.

Ovaj koncert bio je prvi ovakve prirode u obnovljenoj crkvi, pa će zasigurno ostati zabilježen i zapamćen kao važan događaj za poticanje i promicanje kulture na spomenutom području i objektu, a ujedno je svojom uspješnošću najavio buduću suradnju Župe i Studija.

HERCEGOVINA.info