FOTO  Svibanjska sjećanja Polog 2011.

U ime organizatora općine Široki Brijeg brojnim gostima i uzvanicima, među kojima su bili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ministar pravde BIH Bariša Čolak, saborski zastupnik Rade Bošnjak, predsjednik GO HDZ-a Mostara Denis Lasić te predstavnici crkve i sudionici svibanjskih događaja 1991. godine, obratio se načelnik Miro Kraljević koji je podsjetio kako je goloruki narod iz Širokog Brijega, Mostara i drugih mjesta zapadne Hercegovine goloruk stao ispred tenkova JNA ne dopustivši im prolaz.

Autor spomenika, koji predstavlja kameni križ, ali i jež koji se stavlja kako bi priječio prolaz tenkovima, Anđelko Mikulić, upravo je naglasio kako je hrvatski narod tada bio poput ježa miran i nenaoružan ali spreman da se oštrim bodljama suprotstavi svojim neprijateljima, te dodao kako tih neprijatelja ima i danas samo su metode kojima se služe drugačije i podlije za razliku od onih koju su koristili prije dvadeset godina u napadu na Hrvate.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je kako je cilj JNA bio okupirati zapadnu Hercegovinu i stvoriti preduvjete za presjeći Hrvatsku na dva dijela kako bi je se zajedno sa BiH pokorilo.

-Hrvati Mostara i zapadne Hercegovine, mještani Pologa i Širokog Brijega spriječili su ih u toj namjeni zaustavljajući ih na ovom mjestu, potpuno goloruki izlazeći ispred tenkova JNA.

Ali kako smo dostojanstveni u obrani svoga doma i domovine danas tako smo bili i tada, jer iako je 45 godina nad Hrvatima zapadne Hercegovine stajala stigma neprijatelja režima, jugoslavenske diktature i etiketiranja „ustašama". Koloni JNA i vojnicima nije dopušten prolazak, ali im nije falila  dlaka s glave, nije pala krv kao što je to bilo s nekim drugim kolonama u gradovima koji su slovili kao simboli „bratstva i jedinstva"!

Ovaj današnji dan i ova obljetnica prilika je da se i to jasno i glasno kaže. Hrvati se nisu svetili za svu nepravdu koja im je činjena u tih 45 godina, posebice nakon poraća, kada su oni naši izdajnici koji su se dodvoravali vlasti na temelju neistina prokazivali svoju braću susjede i prijatelje.  Zbog toga su brojni hrvatski sinovi, očevi i muževi ubijani bez ikakve krivnje, već samo zato što su bili Hrvati i što su željeli biti svoji na svome-kazao je Bešlić te dodao kako je to zaustavljanje tenkova na Pologu bila prva pobjeda nad srbocrnogorskim agresorom u BiH, a danas se toga s ponosom i čista obraza prisjećaju i slavimo, te obilježavaju 7. svibanj da se nikada ne zaboravi.

-Ovo je prigoda i da se kaže kako su nam tada dolazili pozivi iz Sarajeva, od najviših dužnosnika, da propustimo kolonu tenkova JNA, ali kako ih nismo poslušali tada nećemo ni danas kada nam pristižu neki novi pozivi da popustimo, da se raziđemo, da se pokorimo i da prestanemo biti politički faktor u ovoj zemlji u kojoj je hrvatski narod najstariji i jedan od tri konstitutivna naroda.

         Narod koji ima jednako pravo na svaki pedalj ove zemlje kao što ga imaju Srbi i Bošnjaci.

Kao i tada, sudeći prema onom što nam se događa danas, kada se gazi grubo naša izborna volja, i danas nam je još jedanput namijenjena sudbina da nas se uništi materijalno i duhovno, naše stoljetno postojanju na ovim kamenitim prostorima. Kako nam se to ne bi dogodilo potrebno nam je zajedništvo i jedinstvo cijeloga hrvatskog naroda. Da ćemo to i postići pokazuje nam današnja prisutnost našega prijatelja gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, a kroz njega i cijeli naš narod u Republici Hrvatskoj. Kako nisu uspjeli tada s ovog mjesta poručujemo im da neće ni danas. Jer naša sloboda, naš opstanak i naša pobjeda u nametnutom ratu plaćena je najskupljom cijenom.

Plaćena je krvlju naših najboljih muževa, očeva, sinova i braće. Zbog toga ćemo čuvati uspomenu na ovaj događaj i Lipanjske zore koje nam dolaze, crpeći iz njih snagu za opstanak našega naroda kroz bitke koje slijede, a koje nisu oružane. Ono što je pred nama od nas zahtijeva izuzetnu vještinu, čestitost, zajedništvo i istrajnost.

Hrvatski narod će kao što je pokazao i do sada bezbroj puta,  iznaći način da opstati na ovoj „Svetoj zemlji"-kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Bešlić koji je zajedno s načelnikom Kraljevićem i autorom Mikulićem otkrio spomen obilježje koje će trajno podsjećati na svibanj 1991. godine i zaustavljanje tenkovske kolone JNA.