Financijsku agoniju koja prijeti Mostaru mogao bi riješiti Parlament FBiH!

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, gradsko vijeće, statut, duhan, Mostar, Mostar, djeca, djeca sa posebnim potrebama, danijel vidović, Mostar, gradsko vijeće, izbori, Mostar, statut, Ljubo Bešlić, Veselin Gatalo, policija, Mario Šulenta, nekretnine, stanovi, ZZO HNŽ, rasvjeta, javna rasvjeta, Radmila Komadina, Mormonska crkva, Gradska uprava Mostara, Mostarski proračun, Miljenko Zovko, Ljubo Bešlić, dijeta, hrana i piće, debljina, obitelji, siromaštvo, siromašni, grijanje, mostar bus, škole, Grad Mostar, Mostar, gradsko vijeće, Mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić, Federacija BIH, nekretnine, nekretnine stanova u mostaru, promet nekretninama, Policijski dužnosnici, prosvjed, Rudnik, Mostar, Mostar, javni WC, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, stanovi, Mostar, iznajmljivanje, Mostar, potpisivanje peticije, peticija, Mostar, Udruga Vrisak, peticija, Silente, Udruga Vrisak, Udruga građana Vrisak , koncert, Mostar, tumor, Mostar, stanovi
Naime, s obzirom da Mostar nema Gradskoga vijeća u tromjesečnom razdoblju za privremeno financiranje sadašnjim zakonskim rješenjima nije predviđena mogućnost, ili je krajnje nejasno formulirana može li gradonačelnik Ljubo Bešlić donijeti takvu odluku o proglašavanju privremenog financiranja u visini prošlogodišnjih troškova. Oko toga duže vremena lome se, prije svega, politička koplja jer Stranka demokratske akcije (SDA) nastoji osporiti Bešlićev legitimitet budući da je samo jedna osoba (HDZ BiH) sada praktično ima cjelokupnu vlast nad gradom.
Gradsko vijeće

Po aktualnom zakonodavstvu, jedino Gradsko vijeće može donijeti valjanu odluku o privremenome financiranju, i to uz potporu dvije trećine gradskih vijećnika, koji pak sada i formalno to nisu više.

Zbog toga je inicirano da se izmijene sadašnji propisi u Zakonu o proračunima kako bi se izbjegle situacije kakva sada postoji u gradu Mostaru, a sutra moguće je i u nekim drugim sredinama. Kako doznajemo, zamjenik visokog međunarodnog predstavnika Tamir Waser, koji je zadužen za Mostar, podupro je da se pronađe pragmatično rješenje upravo kroz izmjene federalnoga zakona. Na taj bi se način, u slučaju kada je vijeće spriječeno donijeti iz bilo kojeg razloga odluku o financiranju institucija, jednostavno primijenila odluka da u tromjesečnom razdoblju gradske ili općinske institucije nastave funkcionirati.
Bešlićevo očekivanje

Mostarski gradonačelnik je pak izjavio kako očekuje da će se ovo pitanje koje se pokušalo politizirati konačno riješiti kako bi korisnici proračuna, od zaposlenika do institucija koje se sufinanciraju, dobili sredstva za rad, ali i plaće. "Ono što u Mostaru danas imamo je vrlo teško stanje, zato što nemamo ni odluke o privremenom financiranju i što danas grad diše na škrge. Željno se očekuje što će se događati idućih dana u Parlamentu Federacije BiH. Hoće li će biti donesena odluka o privremenom financiranju grada Mostara ili ne, i hoće li se agonija, danas prisutna u gradu Mostaru, na neki način barem malo prekinuti", izjavio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Ne bude li pak izmjene zakona, onda će zaposlenici i institucije u Mostaru trebati čekati kraj ožujka kako bi Bešlić mogao proglasiti proračun, što mu je svojim mišljenjem dao Ustavni sud Federacije BiH.

vecernji list